E-commerce in print vereist automatisatie

ENGLISH

HP Indigo loopt voorop met workflow-oplossingen die een ‘zero-touch’ productie binnen handbereik brengen. Ook bij artoos group plukken ze nu de voordelen van die aanpak. Drukkerijen die optimaal willen profiteren van de groei van e-commerce in print, zullen met name ook goed naar hun automatiseringsgraad moeten kijken. Behalve de nodige IT-kennis speelt de keuze voor de juiste partners hierbij een belangrijke rol.

De aanhoudende groei van e-commerce in de grafische markt, via zowel open als gesloten web-to-print platforms, stelt drukkerijen voor flinke uitdagingen. Natuurlijk zorgt deze orderstroom voor welkome (additionele) omzet. Tegelijkertijd gaat het vaak om kleinere oplages met korte levertijden. Dat stelt hoge eisen aan de efficiency van de productiestroom, om ook de noodzakelijke marge op niveau te houden.

HP Site Flow

HP Indigo onderkent deze uitdagingen en maakt met bijvoorbeeld HP Site Flow een volledig automatische aansturing van alle stappen in de productiestroom mogelijk: van opdracht tot print en van afwerking tot aflevering. Wereldwijd maken meer dan duizend merkeigenaren (waaronder bijvoorbeeld Kellogg’s en Pearson) en printbedrijven (zoals ondermeer Vistaprint en HelloPrint) al gebruik van deze cloudgebaseerde oplossing.

Om een idee te geven: in 2021 werden zo’n 500 miljoen print-items volledig geautomatiseerd verwerkt via HP Site Flow. De productie daarvan is overigens niet gelimiteerd tot HP Indigo-persen: de workflow stuurt met hetzelfde gemak ook digitale en offsetpersen van andere leveranciers aan.

PrintOS Integration Hub

HP Site Flow is als schaalbare end-to-end workflowoplossing geschikt voor grafische bedrijven van vrijwel elke omvang. Toch bestaat bij veel bedrijven ook de behoefte om een al bestaande workflow op onderdelen uit te breiden met nieuwe automatisatie-mogelijkheden. Op die manier kan bijvoorbeeld een nieuw geïnstalleerde digitale pers naadloos in het aanwezige systeem worden geïntegreerd. HP Indigo introduceerde daarom de PrintOS Integration Hub.

Met de PrintOS Integration Hub maakt HP Indigo de ‘Industrie 4.0’-belofte waar in de grafische industrie. Op het platform zijn SDK’s (Software Developers Kit) en API’s (Application Programming Interface) beschikbaar, waarmee grafische bedrijven en leveranciers koppelingen tot stand kunnen brengen met behulp van software en applicaties. Dankzij deze integratie-tools wordt de automatiseringsgraad op specifieke onderdelen – zoals de connectie tussen het MIS en de productie-unit – naar een hoger niveau getild.

Artoos group automatiseert

Voor artoos group was de automatisatie-capaciteit van HP Indigo, “naast de drukkwaliteit van de HP Indigo 12000”, de belangrijkste reden om deze leverancier als partner te kiezen, vertelt Liesbeth Van Assche. Zij is Process Architect bij artoos group en was als project manager verantwoordelijk voor de gewenste integratie van de aanvankelijk nog gescheiden werkstromen richting de offset- en digitale persen. Liesbeth: “Offset-orders werden vanuit het MIS rechtstreeks naar de Prinect-workflow voor de Heidelberg offsetpersen gestuurd. De digitale printorders uit hetzelfde MIS gingen echter met een papieren productiebon naar de digitale pers. Daar moest de operator de bestanden (al dan niet reeds in impositie) opzoeken, de jobs aanmaken en voor aantallen, instellingen en papierselectie zorgen.”

Om dit tijdrovende en bovendien foutgevoelige handmatige proces te automatiseren, kwamen specialisten van zowel artoos group, HP Indigo als Heidelberg bij elkaar. “We hebben de architectuur van de workflow uitgetekend en zijn toen gaan zoeken naar een oplossing. De belangrijkste voorwaarde daarbij was: we willen, ook voor onze maatwerkjobs, naar éénmalige data-input in het MIS, die vervolgens via de workflow naar de productie gaat.”

‘Challenge geslaagd’

Na enkele maanden van ‘telkens sleutelen en heel veel testen’ werd met gebruikmaking van JDF-koppelingen en een API oplossing de optimale configuratie gebouwd. Artoos group kijkt zeer tevreden terug op het project: “Het was een echte samenwerking tussen drie partijen. Als die allen bereid zijn om gedreven op zoek te gaan naar de oplossing, dan is er ook heel veel mogelijk.” Dat werd nog eens bevestigd toen een maand geleden een HP Indigo 7k pers aan het machinepark van artoos group werd toegevoegd: “Binnen drie dagen was ook deze pers operationeel binnen ons nieuwe systeem. Dat was voor mij de proef op de som en het bewijs dat we voor onze challenge zijn geslaagd. Daar ben ik echt fier op.”

Artoos group ziet al concrete resultaten: “De orderstroom is duidelijk efficiënter met een foutenreductie omdat we geen dubbele data-input meer hebben. De operator heeft nu tijd voor volledige focus op de drukkwaliteit.” Liesbeth ziet bovendien nog verdere mogelijkheden: “We hebben in dit project ook al tests gedaan met de JMF-terugkoppeling van data richting het MIS. Dat is voor nu nog niet doorgevoerd, maar biedt zeker kansen in de toekomst.”