Dit was top in 2023!

In dit nieuwe jaar is VIGC al op kruissnelheid. Opleidingen zijn gestart en de eerste events komen eraan. Desalniettemin leek het ons interessant kort terug te blikken op 2023. Welke feiten of gebeurtenissen maakten de meeste indruk op de VIGC-medewerkers?

Fons

“De presentatie van Professor Ana Claudia Arias (University of California Berkeley) op de Techblick-conferentie in Berlijn is me het meest bijgebleven: zij toonde aan dat nieuwe vormen van print een niet te onderschatten invloed kunnen hebben op de maatschappij. Vertrekkende van universitair onderzoek werd samen met de industrie een toepassing ontwikkeld in zeefdruk met geleidende inkten. Het resulterend printproduct wordt gebruikt in MRI-scanners in ziekenhuizen, met zeer hoge waardering door de patiënt! Kennis van print en engineering maakten het verschil.”

Fig. Professor Ana Claudia Arias van de University of California Berkeley bracht met voorsprong de beste keynote op Techblick: hoe print een maatschappelijk verschil kan maken.

Carl

“Het generen van beelden via artificiële intelligentie was voor mij een grote inspiratiebron in 2023. Het principe is simpel: je voedt een software-systeem met tekst informatie over het soort beeld dat je wil. Op basis van deze tekst input genereert het getrainde AI-model instant een kwalitatief beeld. Via ChatGTP4 heb ik op deze manier een nieuwjaarskaart gemaakt: gestart met een simpele vraag voor een wenskaart om daarna steeds meer elementen te integreren (bergen, sneeuw, mensen,). Als laatste stap eindigde ik met de vraag om het geheel met een ‘flashy kleurstijl’ te overgieten: verbluffend wat je krijgt!”

Fig. De volledig via artificiële intelligentie gegeneerde nieuwjaarskaart van Carl: zeg nu zelf, toch veel boeiender en creatiever dan het klassieke sneeuwlandschap!

Jos

“Wat mij het meest is bijgebleven van afgelopen jaar is de LabelExpo Europe beurs die voor de laatste keer in Brussel werd georganiseerd. Op vlak van technologie waren er interessante hardware (inkjet technologie blijft aan belang toenemen) en software (verbeterde workflow applicaties en integraties) ontwikkelingen te zien. Maar wat mij eigenlijk het meest is bijgebleven is enerzijds het grote enthousiasme onder beursbezoekers zowel bij de productiebedrijven als bij de leveranciers maar bovenal de grote verscheidenheid en creativiteit in de tentoongestelde applicaties. Ongelofelijk hoeveel verschillende en mooie labelcombinaties ik heb kunnen ontdekken. Het is duidelijk dat het labelsegment in volle ontwikkeling is en dat daarbij technologie en creativiteit wordt gebruikt om schitterende applicaties te ontwikkelen.”

Fig. Technologie en creativiteit troef op LabelExpo 2023.

Veerle

“De tentoonstelling van de FESPA-awards was indrukwekkend, uitzonderlijke realisaties in print, waar creativiteit, talent, vaardigheid en innovatie gecombineerd werden. Eén van de winnaars was het Belgische BackStage Services dat met de realisatie van een architectonisch verlichte glazen wand zilver won in de categorie ‘Glass, ceramic, metal and wood products’. Wat mij het meest intrigeerde algemeen op de FESPA-beurs is hoe de waarde van basismaterialen gaat verhogen door het toepassen van nieuwe creatieve printmogelijkheden. Niet alleen worden printproducten mooier, maar ze worden ook functioneler, zowel in industriële als commerciële toepassingen en vinden hun weg naar minder klassieke markten zoals interieur, automobiel en architectuur. Een mooi segment met interessante dynamiek en nog heel veel potentie.”

Fig. Knap Belgisch printwerk van BackStage Service dat zilver won in categorie ‘Glass, ceramic, metal and wood products’ bij Fespa Awards 2023.

Liesbet

“De VIGC-studiereis naar Zwitserland en Liechtenstein die doorging in november 2023 was naar mij gevoel een groot succes! Ik was onder de indruk van hoe een leuke en dynamische groep we hadden. De bedrijven die we bezochten waren één voor één unieke bedrijven met mooie visies en ook heel mooie producten. We zagen zowel ‘old school’ als ‘new school’, dat maakte het net zo interessant en dat maakte dat de aandacht ook geen seconde afzwakte. Het was een pittige studiereis maar eentje waar je enorm veel voldoening van kreeg. Ik kijk al uit naar een volgende!”

Fig. Ambiance tijdens de studiereis in Zwitserland!

Ils

“In 2023 organiseerden we BOPE voor het eerst over de grens, namelijk in Nederland. Doordat we BOPE combineerde met de Sign & Print beurs van Easyfairs moesten we het format een beetje omgooien. Maar dat maakte het niet minder geslaagd, interessante sprekers van binnen en buiten de grenzen konden het publiek blijven boeien. Natuurlijk was het Belgian beer café een ideale netwerking om in Nederland te organiseren, het bier maar ook het concept werd zeer gesmaakt!”

Fig. De Belgische bieren stonden koud op het Benelux Online Print Event (BOPE) in het Nederlandse Gorinchem.