Co-creatie tussen creatie en productie: een succesvolle eerste samenwerking tussen VIGC en APBC
Op 22 mei vond in het iconische Museum Plantin-Moretus de allereerste gezamenlijke bijeenkomst plaats van VIGC en APBC (Antwerp Powered by Creatives) – een unieke avond rond co-creatie tussen grafische vormgevers en productiebedrijven. Deze #YP!P-bijeenkomst, onderdeel van het Young Professionals in Print-initiatief van VIGC, bracht exact 60 jonge professionals samen in een inspirerende en historische setting. De avond was in een mum van tijd uitverkocht – en dat bleek terecht.
De focus van het event? Kruisbestuiving tussen creativiteit en technologie, tussen ontwerp en productie. De deelnemers – ontwerpers, drukkers en creatieve ondernemers – gingen met elkaar in gesprek over samenwerking, innovatie en de toekomst van print.
Lut Van Nooten beet de spits af met een informatieve keynote over Adobe Express. Ze toonde hoe deze toegankelijke all-in-one designapp geen bedreiging vormt voor grafisch ontwerpers, maar net een aanvulling kan zijn op hun dienstverlening: een extra service waarmee klanten eenvoudig zelf aan de slag kunnen, binnen een professioneel kader.
— Adobe Express is een intuïtieve ontwerpapp waarmee je snel grafische content maakt, van social media posts tot flyers en video’s. Met sjablonen, AI-ondersteuning en koppeling met Adobe Creative Cloud biedt het creatieve professionals én klanten een krachtige toolkit. —
Daarna volgden vier inspirerende cases van zowel ontwerpers als productiebedrijven:
- Jesse Marynen (Buroform) zoomde in op duurzaam en slim printen met focus op de samenwerking tussen ontwerper, klant en het productiebedrijf,
- James Krüger (FCKLCK Studio) sprak over branding en packaging design en hoe hij evolueerde van art director in dienst van een agency naar zijn eigen creatief bureau en de daarbij horende herwonnen vrijheid om te creëren,
- Stephanie De Coker (Albe De Coker) nam ons mee in de vertaling van een idee naar een product over de verschillende klantensegmenten die zij met haar bedrijf bedient,
- en Hanna Maes (Goed Goed Studio) bracht een passievolle getuigenis over het creatieve proces en haar liefde voor papier.
Elke spreker gaf een waardevolle inkijk in zijn of haar wereld, met uiteenlopende perspectieven en accenten. Het resultaat was een gevarieerde avond die de veelzijdigheid en innovatiekracht van onze sector prachtig illustreerde.
Na het inhoudelijke luik werd er nagepraat tijdens een gezellige netwerkreceptie in de binnentuin van het museum. Er werden nieuwe connecties gelegd, ideeën uitgewisseld en zelfs plannen gesmeed voor toekomstige samenwerkingen. Deelnemers konden ook een drukdemo bijwonen of een blik werpen op de historische drukkerij van Plantin-Moretus.
Zowel VIGC als APBC blikken tevreden terug op dit geslaagde pilootproject. De samenwerking smaakt duidelijk naar meer – en het enthousiasme bij de deelnemers bevestigt dat er nood is aan dit soort ontmoetingen, waar verschillende werelden elkaar écht vinden.






























































