Canon stelde op FESPA 2018 een gerobotiseerde flatbed print-and-cut oplossing voor.

Tijdens FESPA 2018 stelde Canon een volledig gerobotiseerde print-and-cut workflow voor waarbij de Océ Arizona 6170 XTS flatbed printer wordt gekoppeld aan de Océ ProCut snijtafel.

De oplossing die tijdens FESPA 2018 werd getoond, is een sprekend voorbeeld van de Canon-klantimplementatie bij Van Vliet Printing in Nederland. Bij dit grafische bedrijf heeft robotisering een 24/7 onbemande productie op de Océ Arizona- en Océ ProCut-systemen mogelijk gemaakt, met als resultaat dat de productiecapaciteit aanzienlijk is uitgebreid zonder dat ploegendiensten nodig zijn.

Mogelijkheden van robotisering

“Robotisering leidt tot veel veranderingen in industriële productieomgevingen waar processen repetitief zijn en geen kwalitatief menselijk oordeel vereisen. Hoewel er aanzienlijke investeringen zijn gedaan om automatiseringsfuncties te introduceren in digitale printsystemen, om de prestaties van end-to-end workflows te verbeteren, heeft de grootformaat sector de voordelen hiervan slechts langzaam omarmd”, zegt Mark Lawn, Director van de Graphic & Communications Group van Canon Europe. “De geïntegreerde oplossing die Canon op FESPA 2018 toonde, laat zien dat 24/7 onbeheerd printen veel toegevoegde waarde biedt aan printproducenten. Zo brengt het volledig nieuwe productieniveaus en hiermee omzetgroei binnen handbereik.”

 

Basis voor innovatie

Voor klanten die grote hoeveelheden toepassingen produceren, kan een gerobotiseerde oplossing een kosteneffectieve manier zijn om de productie op een hoger niveau te brengen en te stroomlijnen. Een gerobotiseerde oplossing maakt het mogelijk de specialistische vaardigheden van operators in te zetten op andere gebieden. Daniël van Vliet, eigenaar van Van Vliet Printing, legt uit welke impact robotisering heeft op zijn bedrijf. “Als gevolg van de stijgende vraag naar onze producten, gingen we op zoek naar manieren om onze processen te automatiseren. Hiermee wilden we de productiecapaciteit van onze bestaande printers verhogen. “Met het gerobotiseerde print-and-cut systeem kunnen we dag en nacht printen en nabewerkingsprocessen uitvoeren. Dit kan resulteren in een verdrievoudiging van onze capaciteit in vergelijking met een standaard ploegendienst van acht uur, vijf dagen per week. We zien veel mogelijkheden om te blijven innoveren en onze activiteiten uit te breiden met behulp van gerobotiseerde oplossingen.”

Het systeem is gerealiseerd in samenwerking met Canon-partner en roboticaspecialist Rolan Robotics. Jeroen Meier, CEO van Rolan Robotics, geeft tekst en uitleg over de ontwikkeling van de automatiseerde workflow: “Bij Rolan Robotics hebben onze technische engineers samen met het R&D-team van Canon gewerkt aan de ontwikkeling van een op maat gesneden oplossing voor Van Vliet Printing. Met onze expertise op het gebied van robotsystemen en Canon’s kennis van digitale printtechnologieën hebben we een intelligent printproces ontwikkeld. Hiermee kunnen opdrachten volledig onbeheerd worden uitgevoerd en zowel de capaciteit als productiviteit sterk worden verhoogd. We hebben ook samengewerkt met Canon en Van Vliet Printing om de intelligente software te ontwikkelen die fungeert als interface tussen de robot en de Canon-printer, zodat deze van begin tot eind uitstekend functioneert. We beschouwen zulke geautomatiseerde oplossingen als een grote kans voor grafische bedrijven die op zoek zijn naar een maximale productiviteit met digitale printsystemen.”