Boekontwerp in de praktijk

Het boek fascineert je en je wil leren hoe boekontwerp in de praktijk gebeurt? Tijdens onze praktijkgerichte opleiding word je gedurende acht lesdagen begeleid doorheen het volledige ontwerpproces van een boek. De aangeleverde inhoud zal bestaan uit verschillende tekstsoorten (inleidingen, hoofdtekst, kaderstukken, bijschriften, enz.) gecombineerd met beeldmateriaal van diverse aard (foto’s, tekeningen, diagrammen).

Ontwerpmatig onderzoek je hoe je al deze informatietypes kan integreren tot één coherent geheel waar de lezer op een heldere manier doorheen kan navigeren en van een boeiende kijk- en leeservaring kan genieten. Diepgaand onderzoek naar tal van typografische mogelijkheden staat hierbij centraal.

Daarnaast wordt de nodige aandacht geschonken aan tal van materiaal- en productiemogelijkheden. Enkele experts zullen dit diepgaander komen toelichten tijdens de lessen. In ons praktijklokaal werken vijf of meer studenten afzonderlijk en samen aan hetzelfde meerlagig boekontwerp en delen hun tussentijdse resultaten fysiek en zichtbaar met elkaar. Feedback en coaching on-the-job door docent en vakgenoten kan gemakkelijk plaatsvinden.

De cursus biedt ook ruimte om vraagstukken uit de eigen praktijk mee te nemen en voor te leggen aan de docent. De afgewerkte eindresultaten zullen op het einde van de opleiding worden tentoongesteld.

Johan Van Looveren is de nieuwe docent van deze Expert class. Hij is zelfstandig grafisch ontwerper sinds 1996 en docent Grafisch Ontwerp aan LUCA School of Arts Brussel. Johan ontwierp tal van boeken waarvan er enkelen met de Vlaamse ‘Prijs voor de Best Verzorgde Boeken’ werden bekroond.

Acht vrijdagen: 25 januari, 22 februari, 15 maart, 5 en 26 april, 17 mei, 7 juni en 23 augustus 2019, telkens van 10.00 tot 16.40 uur.

De jurering is op 21 juni 2019.

Locatie: Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen

Voorkennis Indesign is vereist.

Inschrijvingsgeld: 1200 euro

Voor wie dat wenst is er ook een extra opleidingstraject met vijf halve dagen theorie, op zaterdagvoormiddag, gegeven door dezelfde docent.

5 zaterdagvoormiddagen:

Zaterdag 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari 2019, telkens van 10 tot 12.50 uur.

Meer info: www.plantininstituut.be/boekontwerp