Binnenkort in MultiPress: CO2 calculatie

Sinds de Europese Commissie in 2019 de “Green Deal” voorstelde, werd de vraag naar het vertalen van klimaatmaatregelen naar concrete acties alsmaar luider, ook vanuit de grafimediabranche. Als marktleider voelde Dataline aan dat de tijd was aangebroken om ook MultiPress MIS/ERP software hiervoor klaar te stomen. Door het Certified Partnership dat is aangegaan met Dienstencentrum (Nederland), komt er een grote stap aan …

Green Deal

In 2019 kondigde de Europese Commissie de Europese Green Deal aan. Een pakket vol maatregelen met als doel om het broeikaseffect terug te dringen. Een logisch gevolg hiervan is dat ook nationale overheden de druk voelen om zich hierbij aan te sluiten, en ook zij stellen strengere maatregelen. Daarnaast wil de consument ook zijn steentje bijdragen, waarbij dan rechtstreeks gekeken wordt naar bedrijven.

Een van de grootste en meeste bekende broeikasgassen is CO2, waardoor C02-reductie al snel in the picture kwam. C02 uitstoot wordt berekend op basis van verschillende elementen zoals substraten, verbranding van brandstoffen, vervoer van grondstoffen…

Carbon footprint calculatie

Om te starten aan C02 reductie, moet je natuurlijk op de hoogte zijn van je huidige carbon footprint. De manier om dit te gaan calculeren zal binnenkort beschikbaar gemaakt worden in MultiPress, gebaseerd op gegevens uit ClimateCalc. In ClimateCalc worden verschillende parameters ingevoerd om uit te rekenen wat de CO2-voetafdruk van een bedrijf is. ClimateCalc biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om verschillende papiersoorten en substraten te kunnen vergelijken. Denk hier bijvoorbeeld het bedrukken op papier, ten opzichte van kunststof, hout of metaal.

Certified Partnership met Dienstencentrum

Om dit alles te realiseren gaat Dataline een Certified Partnership met Dienstencentrum, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in CO2 calculaties in Europa. Zij leveren de knowhow aan om alle mogelijke berekeningen van de CO2-footprint van grafische bedrijven in kaart te brengen. Op basis van de gecertificeerde data uit ClimateCalc worden de waarden ingevoerd in MultiPress zodat deze toegepast kunnen worden bij productcalculaties die hun weg vinden naar offertes, orders en facturen.

Tijdens de Vakdag 2022 in Nieuwegein sloot Dataline een Certified Partnership met het Dienstencentrum. Dirk Deroo, CEO van Dataline met John Koekenbier, Directeur van het Dienstencentrum, Robert Hartman, Business Development Manager en Country Manager Nederland en Remco Glashouwer, Senior Adviseur bij het Dienstencentrum.

Conclusie

MultiPress is bij uitstek geschikt om de CO2-impact van printwerk uiterst nauwkeurig te berekenen. Elke productietechniek en de bijhorende machinespecificaties, elke grondstof zoals papier, inkten en drukplaten, en ook elementen zoals transport & logistiek of verpakkingsmaterialen kunnen in MultiPress geconfigureerd en dus ook berekend worden. Bovendien beschikt MultiPress over de mogelijkheid om met de nacalculatie van de complete order nauwkeurig af te bakenen hoeveel de werkelijke productietijd en verbruikskosten geweest zijn. Om zo nóg nauwkeurig data aan drukwerkinkopers te kunnen aanbieden.

Er bestaan legio ‘carbon footprint’-calculators. MultiPress is echter de enige print-ERP/MIS-software die de combinatie maakt tussen de Europese regelgeving en richtlijnen enerzijds en de nauwkeurige berekening op offerte- en orderniveau anderzijds, hoe klein of hoe groot ook. Daarmee wordt MultiPress een instrument in de moderne bedrijfsvoering van printmediabedrijven dat hen helpt om een constructieve en actieve bijdrage aan de milieuproblematiek te leveren.

Wil je meer weten over de mogelijkheid tot CO2 calculaties in MultiPress? Lees hier het hele artikel