Altrif Label versnelt productie met Xeikon CX500

Xeikon CX500 tilt hoogkwalitatief digitaal etikettendrukwerk naar een hoger niveau

Altrif Label, een van de toonaangevende spelers in etikettendruk in de Benelux en een onderdeel van de St-Luc Labels & Packaging Groep, heeft haar output opgevoerd met de Xeikon CX500. Als eerste bètatester van de Xeikon CX500 wil Altrif Label technologisch voorop blijven lopen.

Altrif Label bestaat al 35 jaar. Door de jaren heen heeft het bedrijf een solide reputatie opgebouwd als hoogkwalitatieve etikettenproducent met klanten in meer dan 16 landen. COO Dion Goderie stelt dat zijn bedrijf kan voldoen aan elke behoefte, vooral nu Altrif Label deel uitmaakt van de St-Luc Labels & Packaging Groep. “Onze groep heeft drukkerijen in de Benelux en Frankrijk, telt ongeveer 250 medewerkers en realiseert een jaaromzet van 45 miljoen euro. We kunnen elke opdracht op het gebied van etiketten en verpakkingen aan: we voorzien onze klanten van zelfklevende etiketten, booklets, meerlaagse etiketten, vouwdozen, krimpfolies, flexibele verpakkingen… Samen met St-Luc hebben we offset-, flexo-, zeefdruk- en digitale drukcapaciteit in ons aanbod. Dankzij onze digitale drukpersen zijn we extra veelzijdig. Met ons team van experts kunnen we kleine oplages produceren en een snelle levertijd realiseren. Zelfs flexibele verpakkingen en shrink sleeves drukken we digitaal. En belangrijk is dat we nooit compromissen sluiten als het aankomt op kwaliteit.”

Altrif Labels produceert etiketten voor merkeigenaren, onder wie meerdere multinationals. De farmaceutische industrie is een grote klant. Goderie: “We zien een duidelijke toename in de vraag naar digitaal drukwerk. Onze klanten willen goede kwaliteit tegen een faire prijs en stellen zich niet al te veel vragen bij welke technieken wij gebruiken om onze producten te maken. Voor ons biedt digitaal drukken de hulpmiddelen die we nodig hebben om tegemoet te komen aan de vraag naar kleine oplages en snelle levering.”

Marktontwikkelingen en de beschikbaarheid van nieuwe technologie hebben de vraag naar etiketten en verpakkingen radicaal veranderd. Tegenwoordig wordt een job van 10.000 etiketten beschouwd als een korte productierun. Op één etiketformaat kun je 20 varianten van hetzelfde merk hebben, zegt Goderie. “Het is zelfs mogelijk om op volle productiesnelheid unieke gepersonaliseerde etiketten digitaal te drukken. De groei van de vraag naar variabele data printing is immens groot. Inhouse prepress en jarenlange ervaring zijn daarvoor een must.”

Topkwaliteit op volle snelheid

Toen de Xeikon CX500 werd gelanceerd, was Altrif Label maar al te graag bereid om een bètatest uit te voeren. Goderie: “We moeten de markt voor blijven. Daarom is het altijd goed om als eerste een machine zoals deze te kunnen uitproberen. De Xeikon CX500 is net zo snel als de Xeikon CX3, die we ook gebruiken. Maar naast de mogelijkheid om rotatief te drukken op een volle snelheid van 30 meter per minuut biedt de Xeikon CX500 ook het voordeel van zijn unieke baanbreedte tot 520 mm.”

Qua productiviteit presteert de Xeikon CX500 beter dan alle andere hoogkwalitatieve digitale etikettendrukpersen voor het produceren van etiketten op groter formaat en etiketten die dekkend wit of een uitgebreid kleurbereik vereisen. Goderie is heel tevreden over de pilottest, die naar wens verloopt: “Tot nu toe overtreft de Xeikon CX500 onze verwachtingen: de kwaliteit komt nooit in het gedrang.”

Geschikt voor Industry 4.0

Met haar droge-tonertechniek onderscheidt Xeikon zich van de rest, zegt Goderie. “De Cheetah-technologie is geweldig voor digitaal drukken op onconventionele substraten. Als het gaat om dekkend wit, overtroeft de droge-tonertechniek vloeibare toner. Keer op keer. Sommige van onze klanten zijn actief in de chemische industrie, waardoor we veel productie op synthetische substraten doen. Vooral voor die toepassingen is het zo dat droge toner ons de kwaliteit biedt die we nodig hebben.”

De machines van Xeikon zijn gebruiksvriendelijk en de Xeikon CX500 is geschikt voor Industry 4.0. Goderie: “In slechts enkele weken tijd kunnen we een nieuwe machine volledig in productie nemen. De nieuwe mogelijkheden van Industry 4.0 zijn enorm, maar je kunt ze alleen benutten als je samenwerkt met een partner die je volledig vertrouwt, zoals Xeikon.”

Altrif Label werkt al lang met Xeikon. In 1998 was het bedrijf in de Benelux de eerste gebruiker van een digitale rotatieve drukpers van Xeikon. Goderie: “Xeikon is altijd al een betrouwbare partner geweest. De communicatielijnen zijn kort en ze zijn er voor ons. 24 uur per dag en 7 dagen per week. We staan altijd op de uitkijk voor nieuwe markten en nieuwe technieken om in te spelen op nieuwe eisen. De Xeikon CX500 geeft ons een nieuwe voorsprong. Daarom overwegen we om in de nabije toekomst te investeren in nog meer Xeikon CX500-drukpersen.”