VIGC studiereis naar Nederland
Of hoe kennisverruiming en ontspanning perfect hand in hand gaan
Op 24 en 25 maart trok VIGC met een klein maar fijn groepje op studiereis richting Nederland. Print & fulfilment specialist Probo, die heel wat Vlaamse en Nederlandse print resellers bedient, was de rode draad doorheen de studiereis. Op het programma stond onder meer een bezoek aan de Sign & Print Expo in Gorinchem, een bierproeverij in Brouwerij Dockum, alsook een uitgebreide rondleiding bij het in Dokkum gevestigde Probo.
Als er al een award zou bestaan voor een geslaagde studiereis, dan was deze zeker bij de genomineerden geweest, want VIGC had een mooie mix in elkaar gebokst van educatieve activiteiten en ontspanning. Een bevrijdingsfeest na corona hebben we nog niet echt gehad, maar dit kwam aardig in de buurt, want er is tijdens de trip heel wat afgelachen. Over een aanrader gesproken!
Bezoek aan Sign & Print Expo
Op dag één vertrokken we in de vroege uurtjes vanuit Antwerpen richting Nederland met als eerste stop de Sign & Print Expo in Gorinchem. Na een voorspoedige rit, waarbij er al aardig genetwerkt werd, kwamen we mooi op tijd aan te Gorinchem, om als één van de eersten de beursvloer te betreden die dag. Het bezoek aan de beurs was geheel individueel en op eigen tempo, zodat iedereen voldoende tijd had om de voor hem belangrijke zaken te bekijken. Honger en dorst zouden we niet lijden, want zoals steeds in de beurshallen te Gorinchem waren er ook voldoende standjes voorzien waar je gratis koffie, frisdrank en lekkere broodjes kon nuttigen.
Kennissessies op het innovatiepodium
Naast de traditionele vertegenwoordigingen van de vele toeleveranciers in de sector, konden beursbezoekers ook extra inspiratie opdoen tijdens meerdere kennissessies die op het innovatiepodium door VIGC werden georganiseerd. Hier toch een puntje van kritiek aan het adres van de beursorganisator, want het innovatiepodium was dermate goed verstopt op de beursvloer, dat heel wat mensen de weg ernaartoe niet vonden. Zonde van de energie en tijd die zowel VIGC als de vele sprekers hierin geïnvesteerd hadden. Ook op andere beurzen hebben we dergelijke taferelen al meegemaakt en je moet je dan ook de vraag stellen of het sop wel de kolen waard is om dit allemaal op poten te zetten.
Printing Wonderland
In de vroege namiddag hadden we afspraak met de hele groep op de eerste etage van de beursvloer. Daar had Probo een belevingsevenement uitgebouwd onder de noemer ‘Printing Wonderland’. De attractie bestond uit meerdere ruimtes die via een looproute met elkaar verbonden waren en waar je kon zien en ervaren wat voor grootse dingen je met print kan doen. Na een warm welkom door Probo CEO René de Heij, werden we met de nodige uitleg doorheen de attractie geloodst. Monden vallen open, want hier is heel wat tijd, energie én geld in geïnvesteerd. Met dit initiatief wou Probo de printprofessional vooral laten zien waar ze staan met hun vak en bedrijf op het gebied van connectiviteit, fulfilment en logistiek. Ook nieuwe materialen zoals bedrukbare akoestische én thermische wanden kon je hier ontdekken. Genoeg materie dus om professionals te inspireren. En om het helemaal af te maken, kwam je aan het eind van het belevingsparcours in een gezellige bar terecht, waar je een lekker ‘Kâld Kletske’ kon drinken van Brouwerij Dockum, een bedrijf waar Probo eveneens aandeelhouder van is. En als je dan ook nog eens weet dat er van de 5800 bezoekers van Sign & Print Expo, niet minder dan 3200 mensen Printing Wonderland bezocht hebben, dan is het geen rocket science om te beseffen dat dit een schot in de roos was. Daar kunnen we als Belgen nog heel wat van leren.
Dokkum here we come
Onze afsluiter in de Probo bar was dan ook meteen de perfecte aanzet voor een gezellige busreis richting Dokkum, een schattig vestingstadje in het noorden van Friesland met zo’n 13.000 inwoners. De sfeer zat al meteen goed in de bus en na enkele biertjes en een rit van zo’n dikke 200 km zagen we Dokkum in de verte opdoemen. Wij logeerden in hotel De Abdij, een omgebouwd klooster uit 1615 dat vlakbij het bruisende centrum van de stad ligt. Onze komst ging niet ongemerkt, want het leek wel of men hier nog nooit een bus gezien had. Mensen kwamen op straat om foto’s te trekken en wij snapten er helemaal niks van, tot op het moment dat we het centrum binnenreden. De nauwe straten van Dokkum zijn helemaal niet geschikt om er met de bus doorheen te manoeuvreren, maar onze chauffeur kreeg het toch voor mekaar en zette ons netjes af voor het hotel.
Brouwerij Dockum: ‘gewoan spesjaal bier’
Het avondprogramma bestond uit een bezoek met proeverij en diner aan Brouwerij Dockum, waar René de Heij met ons mee aan tafel schoof. En ook daar zit een mooi verhaal achter. De brouwerij kent zijn oorsprong in de garage van de Fries Sytze Hoogstins waar hij het speciaalbier Kâld Kletske brouwde (vrij vertaald: een koud kletske water) dat nu in Brouwerij Dockum uit het vat komt. Helaas werd Hoogstins ziek. De bedenker van Kâld Kletske had eigenlijk nog maar één droom: een eigen brouwerij waar zijn speciaalbier gebrouwen wordt. Deze wens kwam Erwin Postma, René de Heij en Leon van der Meer, de directie en mede-eigenaren van printbedrijf Probo, ter ore tijdens een proeverij in de garage van Hoogstins en zij zagen hier wel brood in. Sytze Hoogstins heeft de opening echter niet meer meegemaakt en overleed in 2017, maar hij zou best trots zijn op wat deze ondernemende heren gerealiseerd hebben.
Lekker eten en biertjes proeven
Tijdens een overheerlijk diner, kregen we ook de mogelijkheid om de verschillende bieren te proeven en dat zijn er heel wat. Herfstbok, Blond, Weizen en Tripel, maar ook opkomende bierstijlen zoals Stout en Gruitbier alsook DUTCH IPA bieren die de brouwerij sinds enige tijd produceert. En waar denk je dat die mooie etiketten vandaan komen? Bij Probo natuurlijk. Maar zeg niet zomaar etiket. Nee, want op de Kâld Kletske labels vind je ook informatie over inspirerende en onontdekte plekken van Friesland, waarmee ze ook de lokale economie stimuleren. Die gepersonaliseerde labels worden digitaal gedrukt op een van de meerdere HP Indigo persen bij Probo.
37.000 m² bedrijfsoppervlakte
Na een goede nachtrust en lekker ontbijt, rijden we de volgende ochtend richting Probo voor een uitgebreid bedrijfsbezoek. En naar goede gewoonte in Nederland staat de koffie en gebak al klaar. Wat meteen opvalt is de vriendelijke ontvangst en open sfeer die er heerst. En ik val in herhaling, maar ook daar kunnen wij Belgen nog heel wat van opsteken. Ook over cijfers wordt niet geheimzinnig gedaan en zo vernemen we dat Probo met een dikke 500 medewerkers een omzet realiseert van om en bij de 55 miljoen euro. Vanuit de presentatieruimte op de derde verdieping hebben we ook een mooi uitzicht over de productiehallen waaraan geen einde lijkt te komen. Maar als je dan verneemt dat er niet minder dan 37.000 m² bedrijfsoppervlakte is, dan is dat niet zo verwonderlijk.
‘No sign to waste!’
Duurzaam ondernemen is tegenwoordig een hot topic en ook daar wil Probo een voortrekkersrol in nemen. Zij constateren dat grote afval- en recyclingbedrijven enorm investeren en groeien, maar aan de andere kant zijn de reststromen uit de signindustrie voor hen te klein en vaak niet goed genoeg gescheiden om efficiënt gerecycleerd te worden. Daarom nemen ze bij Probo het heft in eigen handen met hun ‘Sign Again’ project, waarbij ze zelf het eigen substraatafval en pvc-houdend retourmateriaal van klanten gaan verwerken tot nieuw plaatmateriaal. Dit zal in een aparte fabriek gebeuren en de nodige investeringen hiervoor zijn volop aan de gang. Aangezien het gerecycleerde plaatmateriaal niet 100% wit is, kan het niet voor alle signage ingezet worden, maar de mogelijkheid om de platen van een witte coating te voorzien wordt eveneens onder de loep genomen.
Veel automatisering maar ook nog handwerk
Na een interessante presentatie over het bedrijf en haar diensten, worden we door een sympathieke medewerker doorheen de productiehallen geloodst. Ook hier vallen we van de ene verbazing in de andere. Mensen rondleiden doorheen je bedrijf is één ding, maar ze dan ook nog de toestemming geven om foto’s te nemen en te filmen is al helemaal te gek. Daar liggen ze bij Probo echter niet van wakker, want het is niet omdat je iets ziet, dat je dat zomaar kan overnemen. Het geheim zit hem in de hele flow en logistiek achter de schermen en dat wordt goed beschermd. Gerobotiseerde karren rijden af en aan en elke hal heeft zo haar eigen specifieke functie. Het aantal grootformaat Durst printers is niet te tellen en ik laat me vertellen dat – naast de eigen interne technische dienst – Durst hier continu een mannetje heeft lopen om alles in goede banen te geleiden. Waar mogelijk is alles zoveel mogelijk geautomatiseerd, maar vooral in de afwerking zien we dat er ook nog heel wat handenarbeid om de hoek komt kijken. Daar is men zich terdege van bewust en naar de toekomst toe wil Probo ook daar nog belangrijke stappen zetten.
Tot de volgende keer!
Afsluiten doen we met een heerlijke broodjeslunch aangeboden door Probo. Geen typische karnemelk, maar dat mag de pret niet drukken. Daarna nemen we afscheid en vangen we de lange terugrit richting Antwerpen aan. Sommigen onder ons doen een dutje (waaronder ook uw nederige dienaar) maar na een paar uurtjes is het weer één en al ambiance op de bus. Iedereen kijkt heel tevreden terug op de afgelopen twee dagen en de complimenten aan het adres van VIGC over zowel de organisatie, inhoud als de randanimatie, vliegen heen en weer. Zoals altijd hebben de afwezigen ongelijk, maar hopelijk geeft dit verslag ze goesting om een volgende keer wel van de partij te zijn. Na een voorspoedige reis komen we rond 19u aan in Antwerpen. Dikke merci aan Eddy, onze sympathieke chauffeur die ons veilig en wel thuisgebracht heeft. Het zit erop en na een hartelijk afscheid gaan we elk onze eigen weg. Tot de volgende keer!