VIGC – Infodesk januari ’22

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten.

Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost.  Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30 % korting op het uitgebreider advies.

Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk beantwoordden.

Onlangs kwam er volgende vraag binnen:

Zijn er ISO-normen voor digitale druk en zeefdruk?

Onze kleurspecialist Fons Put kon deze organisatie meteen vooruit helpen want vragen over kleur en certificatie liggen pal in zijn expertise gebied. Dus het antwoord op deze vraag was JA! Elke conventionele druktechniek heeft zijn eigen normdeel binnen de ISO 12647-standaard.

Voor zeefdruk is dit deel 5: Graphic technology — Process control for the manufacture of half-tone colour separations, proof and production prints —Part 5: Screen printing.

Hierin vind je procesparameters terug voor CMYK-kleuropbouw via vlakbed- en rotatie-zeefdruk (inktkleuren, punttoename).

Voor digitaal printen kan je terugvallen op ISO/TS 15311. Deze standaard beschrijft parameters om drukkwaliteit te bepalen. Initieel gefocust op digitaal drukken, maar intussen ook toepasbaar op conventioneel drukwerk.

Op basis van bovenstaande normeringen heeft VIGC samen met de certificatiestichting SCGM een procedure voor drukkerijen uitgewerkt om drukkwaliteit en kleurbeheer te kunnen certificeren. Hiermee kan je voor zowel conventionele als digitale drukprocessen een kwaliteitslabel behalen. In beide normen vind je toleranties terug voor kleurafwijkingen: in de ISO 12647-reeks voor procescontrole, in 15311 voor kleurovereenkomst (standpunt klant).

VIGC werkt nauw samen met SCGM om ISO12647-certificaties te beoordelen en uit te meten in ons VIGC-labo. Op die manier zijn we verantwoordelijk voor de technische evaluatie van deze certificatie. VIGC-leden krijgen daarom 10% extra korting als zij zich laten certificeren door SCGM.

Meer weten over de certificatie? https://www.vigc.be/kleurmanagement/certificaat-color-management-standaardisatie-in-druk-en-print/

Meteen lid worden en profiteren van al deze ledenvoordelen? https://www.vigc.be/lid-worden/


Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.