VIGC Hackathon: kom onze industrie heruitvinden!
Meer dan ooit staat de grafische industrie voor grote veranderingen en enorme uitdagingen. Dit is dan ook hét moment om nieuwe wegen in te slaan. Dat vraagt om inspiratie en creativiteit, om innovatie en samenwerking. Het VIGC neemt daarin nu het voortouw en daagt iedereen in de sector uit voor een eerste hackathon binnen onze industrie: “Neem deel – en help zo de toekomst van onze industrie te heruitvinden.”
Al enkele jaren vormt Het Congres van het VIGC hét ontmoetingspunt voor de grafische industrie in Vlaanderen en Nederland, waar kennis delen en kennis maken centraal staan. En ook dit jaar zal dat, ondanks de Covid-19 omstandigheden, opnieuw zo zijn. Sterker nog: VIGC-directeur Jos Steutelings en zijn team grijpen de gelegenheid aan om het evenement uit te bouwen tot ‘De week van de grafische industrie’. Daarin wordt een ditmaal virtuele editie van Het Congres voorafgegaan door een tweedaagse hackathon in samenwerking met de innovatie-specialisten van EY.
Vonken laten overslaan
“We willen mensen samenbrengen en ze vragen na te denken over een toekomstbestendige industrie”, vat Steutelings de missie van de hackathon kort samen. De deelnemers komen liefst uit alle geledingen en disciplines van de industrie – productiebedrijven, fabrikanten en toeleveranciers – maar ook van daarbuiten, zoals opleidingen, overheden en opdrachtgevers. Jan De Clippeleer, Executive Director bij EY, vult aan: “Het mogen ook zowel technische als commerciële mensen zijn, vanuit grote bedrijven, KMO’s en start-ups. Juist als we alle stakeholders bij elkaar weten te brengen en dwarsverbanden weten te leggen, is de kans groot dat er vonken overslaan en er daadwerkelijk iets nieuws ontstaat.”
Van challenge tot tastbare oplossing
De Clippeleer kan bogen op ruime ervaring – en successen – met hackathons in allerlei industrieën. Toch verheugt hij zich extra op de VIGC Hackathon: hij werkte eerder bijna 30 jaar bij Agfa, waarvan ruim de helft bij de grafische divisie, en zat enkele jaren in de raad van bestuur van VIGC. Hij legt uit: “Een hackathon is een uiterst stimulerende methode om tot creatieve oplossingen voor een challenge te komen. Je werkt in teams samen gedurende een afgebakende tijdspanne, in dit geval 48 uur, aan een specifiek thema of een duidelijk omschreven uitdaging. Vanuit de organisatie wordt bovendien gezorgd voor begeleiding en coaching. Het doel is in die korte tijd te komen tot een tastbare oplossing – en dat mag bijvoorbeeld een prototype zijn, maar ook een mock-up of een stuk software – mét een passend business model.” Dat laatste is belangrijk, benadrukt De Clippeleer: “Bij de uiteindelijke jurering wordt er zowel op de innovativiteit als op de uiteindelijke toepasbaarheid gelet.”
Virtueel innoveren
Ook de organisatie van de VIGC Hackathon ontkomt niet aan ‘het nieuwe normaal’. Waar voorheen de hackathon-teams bijeenkwamen in het EY Wavespace Innovation Center in Antwerpen om zich op hun opdracht te werpen, werken de deelnemers nu van op afstand samen. “Dat gebeurt via plenaire virtuele meetings, vele kleine adhoc overleggen via bijvoorbeeld Teams, ZOOM of Skype en vooral ook langs allerlei chatkanalen zoals Slack”, vertelt De Clippeleer. “We hebben daar de laatste maanden zeer goede ervaringen mee opgedaan en het blijkt uitstekend te werken!” Hij noemt als voorbeeld de Belgische ‘HackTheCrisis’-hackathon, waarin eind maart op zoek werd gegaan naar innovatieve oplossingen voor de impact van Covid-19 op de gezondheidszorg, bij ondernemingen en in het onderwijs. “Aan die virtuele online hackathon deden meer dan 600 deelnemers mee, en ook prominenten zoals de ministers Jan Jambon en Hilde Crevits kwamen online langs. Binnen 48 uur werden 33 zeer tastbare oplossingen bedacht, waaronder bv. een livestreaming platform voor Belgische artiesten dat nu daadwerkelijk al operationeel is via artistsunlimited.online!”
Haak aan bij de VIGC Hackathon!
De Clippeleer en Steutelings zijn ervan overtuigd dat er in en om de sector meer dan genoeg creatieve en innovatieve spelers zijn om de VIGC Hackathon tot een succes te maken en de industrie vooruit te helpen: “We hebben allen, zeker nu, nood aan nieuwe technieken, nieuwe diensten en nieuwe businessmodellen. Dit is dé manier om alle ideeën en kennis te laten samenkomen en onze industrie te heruitvinden!” Ze roepen daarom iedereen op zich aan te melden voor deelname: “Dat kan als team, maar ook als individu. Je kan deelnemen om mee te helpen nieuwe oplossingen te concipiëren – maar je kunt ook als mentor of coach meedoen en voor meerdere teams een klankbord zijn. Deze hackathon is voor iedereen zeer interessant.”
Week van de grafische industrie
‘De week van de grafische industrie’ start op maandag 12 oktober met de kick off van de hackathon. Op dinsdag 13 oktober vindt de jurering plaats, waarna de drie genomineerde projecten op donderdag 15 oktober aan het publiek worden gepresenteerd. Dat gebeurt dan tijdens de virtuele editie van Het Congres, dat opnieuw een inspirerend sprekersprogramma kent onder leiding van presentatrice Francesca Vanthielen.