VIGC EYE OPENER 2019

Beste lezer,

 

Allereerst wens ik alle lezers van de VIGC- Eye Opener een innovatief 2019 toe. Met onze gerestylede nieuwsbrief hopen we jullie ook dit jaar te ondersteunen met een open blik op de veelzijdige print-industrie. Een terugblik op de lezerscijfers van 2018 leert ons dat volgende thema’s jullie het meest aanspraken:

  • Innovatie in drukpersen. In dit artikel werd een overzicht gegeven van de ingediende patenten van toonaangevend drukpersbouwers. Veel innovaties waren terug te vinden op het vlak van veiligheidsdrukwerk, digitaal drukken, hybride persontwerpen en verdere efficiëntie-verhogingen in offset “Hoe innovatief zijn de bouwers van drukpersen?”. De video van de opbouw van de veiligheidsdrukpers van de nationale bank bij drukkerij Joos werd in dit kader ook massaal bekeken “Joos Print haalt drukpers Nationale Bank in huis”.
  • Trends in Online print. In 2018 organiseerde het VIGC voor de eerste maal het Benelux Online Print Event (#BOPE18). ‘Sociale media’, ‘Mobile’ first!, ‘Coopetition’, ‘Mass Customization’: deze termen kon je terugvinden in de artikelreeks in de aanloop naar het BOPE-event “Top 10 trends Online print Deel 2”.
  • De wijzigende rol van een DTP-afdeling. Content wordt vandaag de dag over verschillende kanalen gepubliceerd (print, social media…). Mee evolueren met de gewijzigde digitale omgeving is bijgevolg een must voor de DTP-er in een grafisch bedrijf. Achteraf gezien was dit een profetisch artikel als we zien wat er momenteel in Vlaanderen in de telecommunicatiesector gebeurd “Studio als middelpunt grafisch bedrijf”.
  • ‘Connected’ print. Met integratie van NFC (Near Field Communication) wordt drukwerk interactief. Deze technologie geniet bijgevolg grote aandacht van de merkeigenaars “NFC papier en electronica verenigd” en “Opkomende printtechnologie”.

In 2019 staat het redactieteam opnieuw klaar om jullie maandelijks een flinke brok informatie en inzichten te bezorgen. Deze en nog meer onderwerpen hebben we in ons kenniscentrum al met stip genoteerd:

  • Functioneel en ‘connected’ print met een uitgebreide white paper en bezoek aan de LOPEC-conferentie.
  • Online Print: #BOPE19 (9 mei 2019) en Online Print Symposium (München).
  • Evolutie in PDF-standaarden met eerste-lijn feedback van de GWG-werkgroep
  • Werkgelegenheid en opleiding in de grafische industrie met een statusoverzicht uit België én Nederland.
  • Vakdag Print & Sign (PrintMATTERS), Sign & Print Expo, Het Congres (10/10/2019), After Adobe MAX, Hunkeler Innovation Days, …

Zoals jullie kunnen zien biedt 2019 zich aan als een innovatief jaar waarin adaptatie aan de ontwikkelingen in techniek en business een noodzaak is voor een succesvol bedrijf of organisatie.

Veel leesgenot,