Verbod op glitter

Onlangs kwam in het nieuws dat losse glitters niet meer mochten verkocht worden.
Maar wat met glitter in inkt en vernis?

De Europese Commissie wil vooral de zogenaamde microplastics gaan verbieden. Het gaat hier concreet over kleine plastic deeltjes van maximum 5 millimeter, die niet oplossen of afbreken in de natuur. Producten waaraan bewust microplastics zijn toegevoegd die bij gebruik kunnen vrijkomen mogen niet meer in de markt komen. Het verbod gaat vooral over glitter, gemaakt van een soort PET waar een alulaagje is opgebracht. Dus het is vooral afhankelijk of dit type ‘glitter’ wordt gebruikt door de leverancier.

Veel leveranciers van ‘pigmenten’ voor printoplossingen bieden oplossingen gebaseerd op mineralen, die de juiste veiligheden hebben en helemaal geen probleem vormen.
Er zijn zelfs goedkeuringen voor indirect voedselcontact en ook goedkeuring voor dit type pigmenten om te gebruiken in kindercosmetica.

Dus in principe kan glitter in vernis of inkt geen probleem zijn, als de juiste grondstoffen gebruikt worden om het glittereffect te bekomen.

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.

Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.