Verbeter je kennis van InDesign en word productiever

Tekstopmaak wordt hoe langer hoe complexer. Teksten in kranten en tijdschriften worden, meer dan vroeger, toegankelijk gemaakt voor vluchtige consumptie door een groot aantal speciaal vormgegeven ‘leesingangen’. Je hebt de titel, de boventitel, de ondertitel, twee of drie inleidingen, tussentitels, ‘pull quotes’, en elke foto heeft zijn onderschrift. Al die teksten spreken in dezelfde klankkleur, maar toch allemaal verschillend, door te variëren in gewicht (vet of mager), stijl (romein of cursief) en corps (groot of klein).

De grafisch vormgever moet al die accenten in de tekst weten aan te brengen in minder tijd. Dat kan enkel door te werken met moderne lettertypes met meer ‘features’, en door in te zetten op automatisatie.

Het practicum InDesign van het Plantin Instituut voor Typografie wijst de weg naar meer productiviteit. Je leert er hoe je op een efficiënte manier documenten opzet voor opmaak van boeken en tijdschriften. Dankzij de uitleg over micro-typografie ga je zetwerk afleveren met een betere kwaliteit en dankzij grep zal je kunnen automatiseren door simpelweg een alinea-stijl toe te passen. Tijdens de verschillende oefeningen krijg je tips en tricks waar je veel plezier aan zult beleven in je beroepspraktijk.

Dit practicum staat open voor nieuwe studenten, mits ze een goede kennis van InDesign hebben. Een voorkennis grep wordt niet verlangd. Je krijgt er veel kans om te oefenen. De deelnemers brengen hun eigen laptop mee waarop InDesign reeds geïnstalleerd staat (minstens versie CC).

Docent Jan Van der Linden werkt al met InDesign sinds het prille begin en hij geeft er al 15 jaar les over. Hij is alumnus van het Plantin Instituut voor Typografie. Hij heeft een goede feeling voor typografie en kickt op het automatiseren van repetitief werk.

Wanneer: Vrijdag 6 en zaterdag 7 juli, van 10 uur tot 16.40 uur (middagpauze van een uur).

Waar: Auditorium, Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen

Inschrijving: 240 euro.

Uitgebreid programma op de website van het Plantin Instituut voor Typografie:

www.plantininstituut.be/indesign/