ISO-genormeerd drukwerk

VIGC begeleidt Drukkerij T’Hooft naar ISO-genormeerd drukwerk

Specifieke expertise en een nauwe samenwerking, dat zijn de hoofdingrediënten van een geslaagde samenwerking tussen VIGC en drukkerij T’Hooft. Een succesverhaal.

Hoogkwalitatief rotatiedrukwerk

Drukkerij T’Hooft voorstellen hoeft nauwelijks. Deze offsetrotatiedrukkerij uit Aalter is immers een vaste waarde in het Belgisch grafisch landschap. T’Hooft is gespecialiseerd in de creatie, druk en verwerking van hoogkwalitatief rotatiedrukwerk van 8 tot 64 pagina’s. Hiertoe beschikt de Oost-Vlaamse drukkerij over een uitgebreid machinepark van KBA- en MAN-rotatiepersen en een uiterst volledige en moderne afwerkingsafdeling. Drukkerij T’Hooft is tot op vandaag een zelfstandig familiebedrijf en onderhoudt een strategische samenwerking met het Waalse Remy-Roto uit Beauraing.

ISO genormeerd drukwerk

Wat drukkerij T’Hooft kenmerkt is een continu streven naar de best mogelijke kwaliteit in elke fase van het proces. Om aan de groeiende vraag naar ISO-genormeerd drukwerk te voldoen, klopte de drukkerij aan bij VIGC. In een eerste fase werden de exacte densiteiten voor de MAN Lithoman (48 pagina’s A4) bepaald en de kleurcompensatiecurves berekend voor de CTP. “Omwille van de grote hoeveelheid afzonderlijke papierkwaliteiten, hebben we besloten om het aanbod te bundelen in 5 papiergroepen”, schetst David Van De Velde, Prepress Manager bij drukkerij T’Hooft. “In eerste instantie hebben we papier- en inktstalen bezorgd aan VIGC. Aan de hand van deze informatie bezorgde het Innovatiecentrum ons specifieke drukvormen waarmee we de juiste densiteiten voor elke papiergroep konden bepalen. Op basis van deze drukvellen werden vervolgens de compensatiecurven opgesteld per papiergroep”, vervolgt David Van De Velde.

Specifieke rekenmethode

VIGC ontwikkelde een specifieke rekenmethode voor de berekening van deze compensatiecurves. In de prepress worden bestanden aan de hand van deze curves geconverteerd en geoptimaliseerd voor rotatiedruk én dit zonder beroep te moeten doen op color servers.

Voorbij de ISO-norm

Naast het opstellen van de compensatiecurven zorgde VIGC ook voor een set profielen voor het kleurproefsysteem. “Deze profielen gaan verder dan de ISO-norm en houden ook rekening met aspecten zoals de witheid en de maximale dekking van een bepaalde papierkwaliteit. Het is immers niet mogelijk om op elke papiersoort een even krachtige kleurdekking te bekomen. De kleurproeven komen uiteindelijk aan de pers naast de controlevellen te liggen ter finale controle.”

Vlotte en transparante samenwerking

De samenwerking met Senior Consultant Fons Put verliep van in het begin zeer vlot en transparant. “Het waren de mensen van Igepa/Sagam die ons hebben doorverwezen”, schetst David Van De Velde. “Bij de aanvang gaf Fons Put ons een helder overzicht van het traject en in elk van de stadia was het voor ons duidelijk wat er precies van ons verwacht werd. Het drukken van de testvellen op de verschillende papiersoorten werd bovendien op één enkele dag afgerond.” Drukkerij T’Hooft was bijzonder tevreden over de resultaten en de scoop van het traject werd prompt uitgebreid naar de KBA Compacta 818 (64 pagina’s A4).

Beter geïnformeerd

Heeft het consultancy traject nog andere voordelen opgeleverd? “Jazeker”, bevestigt David Van De Velde. “We staan zelf sterker omdat we beter geïnformeerd zijn. Dat stelt ons in staat klanten en prospecten nog beter dan voordien te overtuigen van onze kwaliteiten.” De samenwerking met VIGC is trouwens geenszins afgelopen. “Zo werken we momenteel aan de ontwikkeling van specifieke meetcontolestrips die ons moeten toelaten om zelf te bepalen of een bepaald resultaat binnen de marges valt”, besluit David Van De Velde.

Bij de aanvang kregen we een helder overzicht van het traject en in elk van de stadia was het voor ons duidelijk wat er precies van ons verwacht werd”

David Van De Velde, Prepress Manager bij Drukkerij T’Hooft