PHOTOSHOP FOR IPAD

Eén van de highlights op de aflopen Adobe MAX is ongetwijfeld de komst van Photoshop naar de iPad. In het Los Angeles Convention Center loeide het van de enthousiaste reacties. On line overheerst echter teleurstelling.

Photoshop for iPad

Het was Emily Bogue, Software Development Engineer bij Adobe, die de langverwachte eerste versie van PS voor de iPad mocht demonstreren tijdens Adobe MAX. De mobiele versie van PS, geoptimaliseerd voor ‘touch’ en gebruik met de Apple Pencil, focust op compositie en retouche. Je vindt de vertrouwde tools voor het maken van selecties, Layer Masks, de gekende Blend Modes en Adjustment Layers. Heel handig is dat je ook Clipping Masks kan maken. Verder is er compatibiliteit met PSD-bestanden, wat je toelaat vlot te switchen tussen desktop en iPad. Ook is er compatibiliteit met de nieuwe tekenapp Adobe Fresco.

Inhaalrace ingezet

Tijdens de aflopen MAX kondigde Adobe ook aan dat Illustrator zijn weg zal vinden naar de iPad. Hiermee is de inhaalrace duidelijk ingezet. En Adobe zal inderdaad aardig wat moeten bijbenen. De eerste reacties op deze mobiele versie van PS zijn immers niet bepaald positief te noemen. De verwachtingen waren immers hoog gespannen aangezien deze mobiele versie aanvankelijk werd aangekondigd als een volwaardige variant van de desktopversie. Later werd dit enigszins afgezwakt maar de toon was gezet.

Lichtgewicht

Nu blijkt Photoshop voor de iPad dus een lichtgewicht en geen vergelijk voor Affinity Photo en Procreate, beide een gevoelig goedkoper alternatief voor PS. Gebruikers zijn vooral ontzet over het beperkte arsenaal aan tools. Zo biedt Photoshop voor iPad geen Curves Adjustment Layers, geen Gradient Maps, geen Liquify, geen ondersteuning voor RAW-bestanden, geen integratie met de mobiele versie van Lightroom (!!!), geen ondersteuning voor Actions…

Eerste versie

Adobe sputtert tegen dat dit een allereerste release is en er snel meer zal komen. En als zoethoudertje krijgen we alvast mee dat  het nieuwe Select Subject en ook de Refine Edge brush snel hun opwachting zullen maken. Toch knaagt het dat Adobe ruim een jaar na de eerste aankondiging met een dergelijk rudimentaire tool op de proppen komt. Ik vermoed dat de jongens van Affinity zowat in een deuk liggen. Als Adobe even dominant wil worden op de iPad als op de desktop zal het toch enkele versnellingen hoger moeten schakelen.

Beschikbaarheid

Om Photoshop for iPad te draaien, heb je iPadOS 13.1 nodig. De tool is compatibel met zowel de eerste als de tweede generatie Apple Pencil. Dit zijn de ondersteunde iPads:

iPad Pro (Wi-Fi, Wi-Fi + Cellular)
iPad Pro 12.9-inch (and 2nd generation)
iPad Pro 10.5-inch
iPad Pro 9.7-inch
iPad (5th generation)
iPad mini 4
iPad Air 2

Jumpline
Dit artikel werd één op één overgenomen van www.jumpline.eu