PDF-opleiding meer dan ooit actueel!

Maar liefst 15 bedrijven volgden begin maart online de VIGC workshop PDF-update. De workshop werd in goede banen geleid door Carl Van Rooy, die deel uitmaakt van het internationaal gerenommeerde Ghent Workgroup. Met zijn meer dan 30 jaar ervaring in de industrie als proces- en productiemanager de ideale host voor deze workshop.

Bij aanvang van de opleiding werd onderstaande grafiek, gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd door de Tsjechische universiteit van Novi-Sad, getoond.

© 2020 Auteurs. Published by the University of Novi Sad, Faculty of Technical Sciences, Department of Graphic Engineering and Design. Czech Republic 2020

Wat vooral interessant is om even bij stil te staan, is dat de problemen die werden benoemd in een eerder onderzoek van de Ghent Workgroup nog steeds actueel blijken te zijn. In de onderste balk van deze grafiek is een belangrijke nieuwe parameter toegevoegd die aangeeft hoeveel tijd er verloren gaat met het behandelen van PDF-problemen. Wat vooral niet mag vergeten worden, is dat elk probleem met een PDF een geautomatiseerd proces onderbreekt en er bijgevolg een manuele ingreep moet gebeuren om deze fout recht te zetten.

Dat PDF-problemen nog steeds actueel zijn binnen het grafisch bedrijf, wordt duidelijk bevestigd door de goede bezetting van de workshop.

Het belang om de overstap te maken van de oudere versie PDF/X 1a naar PDF/X 4 is een van de belangrijkste zaken die besproken werden. Vooral de afvlakking en de problemen bij de eerst vernoemde versie werden duidelijk weergegeven en besproken.

Om het proces nog beter onder controle te krijgen, is het aangewezen om in de PDF/X 4-standaard nog enkele extra restricties in te bouwen die het verwerken van een PDF in grafische processen nog verbeterd. De 2015 GWG-setting zorgt hiervoor. Een voorbeeld hierbij is de resolutie. In de GWG-setting wordt deze gecontroleerd, in PDF/X 4 niet. Het verschil tussen deze standaarden is de ‘X’ die aangeeft dat een blinde uitwisseling tussen partijen mogelijk is. GWG voegt hier het grafische aspect aan toe.

Een ander onderwerp dat werd besproken, was de nieuwe 2022 versie van de Ghent Workgroup die waarschijnlijk in april van dit jaar wordt bekend gemaakt. Deze 2022 versie is een aangepaste versie van de  2015 specificaties, en nog steeds gebaseerd op de PDF/X 4-standaard. Er zijn enkele verbeteringen aangebracht die een nog betere controle van de PDF-workflow mogelijk maken.  

Dit omvat onder andere:

  • Meer varianten voor digitaal, sign&display en verpakkingen die een betere beschrijving mogelijk maken.
  • Processing steps of de mogelijkheid om in de metadata-elementen te gaan identificeren
  • ‘Valse positieven’ werd toegevoegd om onderliggende problemen die geen drukpobleem genereren te negeren.
  • Kleine wijzigingen, zoals inktdekking, spotkleuren en nog enkel anderen.

In april zal er hierover vanuit de Ghent Workgroup nog uitgebreid worden gecommuniceerd. Meer info kan je steeds navragen bij Carl Van Rooy, Senior Innovation Consultant bij VIGC.

Carl Van Rooy