Nieuw inkjet-platform legt basis voor toekomst

HP verlegt opnieuw de grenzen van inkjet in de grafische industrie. En dat is goed nieuws voor alle ondernemers die in deze uitdagende tijden op zoek zijn naar nieuw toekomstperspectief. Met de lancering van de PageWide Advantage 2200 inkjetpers beschikt HP over een nieuw platform, dat antwoord biedt op de dringende vraag naar meer productiviteit, efficiëntie en kostenbesparingen – en vooral ook de groeiende noodzaak van flexibiliteit.

De inkjetpersen van HP uit de bestaande T-serie bewijzen al de kracht van een toekomstbestendig platform: zelfs de eerste T-200 machine uit 2009 draait dankzij voortdurende updates en upgrades nog altijd. “Met deze machines zorgde HP er destijds voor dat inkjet een volwaardig alternatief vormde voor producenten van direct mail, boeken en transactionele documenten”, vertelt Eelco Hoogendoorn (HP Inkjet, Digital Web Press). “Sindsdien is de T-serie zich blijven ontwikkelen. En dat blijven we ook doen, met bijvoorbeeld nieuwe electronica, inkt en inktkoppen. Zo kunnen gebruikers dus optimaal van hun investering blijven profiteren.”

De markt verandert

In gesprekken met diezelfde gebruikers werd ook duidelijk dat de markt anticipeert op de toekomst, en daarom nieuwe wensen en eisen heeft. “Er is een groeiende behoefte om een breed scala aan substraten te kunnen gebruiken voor een grotere variëteit aan printproducten en markten. Tegelijkertijd is er de roep om hogere productiviteit, terwijl ook de inktbezetting vaak toeneemt”, legt Hoogendoorn uit. “Dat is de reden dat HP enkele jaren geleden van start is gegaan met de ontwikkeling van een nieuw platform, naast de bestaande T-serie. De nieuwe HP PageWide Advantage 2200 is daarvan nu het eerste resultaat.”

Nieuw platform

De nieuwe machine is volgende maand voor het eerst te zien op de Amerikaanse vakbeurs PRINTING United Expo, maar de HP PageWide Advantage 2200 is online al te bewonderen. Direct valt dan een belangrijk verschil op met de T-serie. Die machines beschikken over een print-unit in de vorm van een boog boven de droogunit. De Advantage 2200 is heel anders geconfigureerd: de print-unit bestaat uit nog een halve boog aan het begin van de pers, gevolg door een of meerdere droog-units. De 22 inch (558 mm) brede papierbaan wordt in deze print-unit aan de voorzijde bedrukt en passeert daarna de droog-unit(s). Het papier wordt dan direct (via keerstangen) teruggeleid naar dezelfde print-unit om aan de achterzijde te worden bedrukt, waarna het opnieuw langs de drogers gaat.

Modulaire configuratie

Het is juist deze nieuwe compacte configuratie die het nieuwe platform zijn unieke eigenschappen geeft, legt Hoogendoorn uit. “De vorm en bouw van de print-unit maakt gebruik van onze bestaande technologieën, maar ze bevat veel minder bewegende onderdelen. Dat vergt dus minder onderhoud en vervanging, en daarmee gaan alvast zowel de productiviteit als het gebruiksgemak omhoog.”


Belangrijker nog is de mogelijkheid om de machine naar wens met één, twee of drie droogunits uit te rusten. “Daarmee is deze pers helemaal aan te passen – ook als latere upgrade – aan de behoefte van de gebruiker en de veranderende markten die hij bedient. Voor bepaalde toepassingen volstaat één droogunit, maar voor zware papiersoorten (tot 300 gr/m2) en bijvoorbeeld hoge inktbezettingen kan het wenselijk zijn meerdere units te installeren. Het grote voordeel daarvan is dat de printsnelheid dan onverminderd hoog kan blijven. En dat komt natuurlijk opnieuw de productiviteit ten goede.”

Slim en snel

De drogers maken gebruik van hete lucht en doen dat bovendien uiterst efficiënt: liefst 80 procent van de lucht wordt gerecirculeerd. En over snelheid gesproken: met de Advantage 2200 zet het platform van HP een nieuwe standaard. Zelfs in de hoogste ‘quality modus’ is de nieuwe pers met 333 ft (101 meter) per minuut zo’n 40 procent sneller dan de HP PageWide Web Press T250 HD. Om over de naaste concurrentie nog maar te zwijgen.

Platform voor de toekomst

Inmiddels zijn zowel in de VS als in Europa met succes de eerste installaties getest. “Die machines staan nu al volledig in productie”, weet Eelco Hoogendoorn. Hij heeft daarom hoge verwachtingen van het nieuwe platform – ook in België en Nederland. “We zien zeker weer investeringsbereidheid. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat inkjet volwassen is geworden en nieuwe businessmodellen mogelijk maakt. Zeker nu bij bedrijven de vraagstukken rond duurzaamheid, energiebesparing en kostenreductie een steeds grotere rol spelen in strategische beslissingen, biedt HP met de Advantage 2200 een platform voor de toekomst.”