MUSE IS DEAD

Yep, het is een feit: Adobe trekt, na acht jaar, de stekker uit Muse. De tool voor code-free webcreatie krijgt nog één update en daarna is het onvermijdelijk uit met de pret. En dat zou wel eens een heel slechte zet kunnen zijn…

Adobe Muse

Muse heeft in de loop van zijn bestaan heel wat gebruikers verleid, een heuse schare ‘die hard’-fans verzameld en een bloeiend ecosysteem van widget-ontwikkelaars met zich mee gebracht. Meer nog… De nu vertrouwde one page websites en de zo typerende scrolling effects hebben een onmiskenbare indruk nagelaten. En ten goede. Dankzij Muse hoeft de web site van de warme bakker of de fietswinkel om de hoek er niet uit te zien als een saaie template. Sommige Muse sites zijn absolute pareltjes en staaltjes van ongebreidelde creativiteit. Op de Muse microwebsite onder ‘Site of the Day’ vind je tal van geweldige realisaties.

Vis noch vlees

Natuurlijk zijn er ontwerpers die Muse maar niets vinden. Het is ook, eerlijk gezegd, een beetje een vis-noch-vlees-applicatie. Enerzijds biedt Muse je als niet coderende ontwerper de tools om lekker los te gaan op het internet. Anderzijds blijkt Muse al snel te beperkt voor het échte werk en is het maken van responsive web sites in combinatie met die eerder genoemde scrolling effects, lang niet zo vanzelfsprekend.

No future for Muse

Adobe ziet in web creatie blijkbaar geen toekomst meer voor een applicatie zoals Muse. Enerzijds zijn er de complexe websites waarvoor het softwarehuis Adobe XD pusht als de te gebruiken tool voor ontwerp en prototyping. Dat Adobe XD geen web-ready code exporteert, zoals Muse, hoeft geen issue te zijn. Want hey, daarvoor zijn er developers.

Anderzijds is er de onstuitbare opkomst van de Do-It-Yourself web site creators à la Wix en co. Drag-and-drop is hier het toverwoord. Gewoon wat tekst en beeld in een template slepen, et voilà… websiteje is klaar. Voor deze template driven one-page websites schuift Adobe Spark Page naar voor als alternatief. Adobe belooft plechtig om het wat povere Spark-ding verder uit te bouwen om de gedesillusioneerde Muse-gebruiker alsnog te overtuigen.

Geen alternatief

Maar het gevoel blijft dat Adobe hier een tool uit ons CC-abonnement weg pikt zonder er echt iets voor in de plaats te zetten. Voor Edge, dat eerder al werd verwezen naar de eeuwige jachtvelden, kregen we tenminste nog Adobe Animate in de plaats. BTW, ook de hosting service Business Catalyst verdwijnt uit het aanbod. Heb je websites op Business Catalyst staan? Dan kan je die maar beter ergens anders hosten want vanaf 26 maart 2020 is het ook hiermee onherroepelijk gedaan.

Vertrouwensbreuk

Met de stopzetting van Muse verliezen we een geweldige tool. Maar dat is niet het enige effect van deze beslissing. Op de internet fora bulkt het van de verontwaardigde reacties en heel wat gebruikers voelen zich koud gepakt. Kunnen we Adobe nog vertrouwen? Is het wel de moeite om tijd en energie te investeren in tools zoals Dimensions CC of Fuse CC als die binnen een paar jaar misschien alsnog uit ons abonnement geknikkerd worden? En Adobe Spark… Wat moeten we daar als welopgevoede vormgevers in godsnaam mee aanvangen? Is dit de kiem van een heuse vertrouwensbreuk? Want als Adobe in staat is om zonder ‘boe of bah’ de stekker uit Muse te trekken, wat betekent dat dan voor de gebruikers van Dreamweaver of misschien zelfs InDesign?

Adobe stopt de ontwikkeling van Muse vanaf 26 maart 2018. Technische ondersteuning is beloofd tot 20 mei 2019. Gebruikers kunnen ook na die datum Muse gebruiken om web sites aan te passen of te creëren maar Adobe zal vanaf 20 mei 2019 geen compatibility updates meer uitbrengen voor Mac of Windows updates of wijzigende web standards en browsers.

Het officiële bericht van Adobe: Adobe Muse EOL FAQ

Een petitie die oproept tot het voortzetten van Muse.

Dit artikel werd geheel overgenomen van VIGC contentpartner www.jumpline.eu

Logo-Jumpline-comb

[avatar size=”300″]