Let’s talk Future!

Beste wensen voor 2021 en welkom bij de eerste VIGC Eye Opener van het nieuwe jaar. Een jaar geleden keken we nog hoopvol uit naar de komende DRUPA, nu blijkt ééns te meer hoe onvoorspelbaar de toekomst kan zijn. Online-activiteiten groeiden samen met het coronavirus exponentieel. De media bombardeerden ons dagelijks met een grote hoeveelheden cijfermateriaal. Processen werden wiskundig en statistisch gemodelleerd. Zonder dat we het waarschijnlijk beseften, werden we ondergedompeld in het ‘industrie 4.0’ – gedachtengoed: real-time procesdata verzamelen om daarna snel en accuraat te reageren. Het leidt dan ook geen twijfel dat de samenleving beter georganiseerd uit deze pandemie gaat komen. Er is geen enkele aanwijzing dat print niet dezelfde logica zal volgen: efficiënt en flexibel ingericht zijn er alle kansen op succes.

Onze sessie tijdens de DRUPA Webinars maakte het nog eens duidelijk: print is een hoog-volume, efficiënte productietechnologie, en aldus aantrekkelijk voor diverse toepassingen en industrieën!

Fig. De Corona-crisis leerde ons beter omgaan cijfers, maar alertheid blijft geboden! Bovenstaande exponentiele curves werden (verkeerd) gebruikt op een motivatiecursus voor ondernemers. Als je personeel elke dag iets extra presteert (1.01 of 1% extra), heeft dit grote waarde voor de onderneming. Dit oogt mooi maar is eigenlijk een verkeerd gebruik van cijfers en in het bijzonder exponentiele curves. Want 365 dagen lang, elke dag 1% extra presteren op de vorige dag, is een stijl stijgende exponentiele curve met gegarandeerd een burn-out als resultaat. Omgekeerd stelt een daling van 1% op de vorige dag eigenlijk weinig voor: vergelijkbaar met een langzaam dalende coronacurve na de piek!

In tegenstelling tot de soms negatieve mediaberichtgeving binnen de grafische sector, kunnen we bij het VIGC terugblikken op een actief jaar, gekruid met een aantal geslaagde online-initiatieven. De#kennisinuwkot sessies in het voorjaar werden goed gesmaakt (te herbekijken via https://www.vigc.be/nieuwe-data-kennis-inuwkot-sessies/). De eerste online grafische Hackathon leverde een flinke dosis goede ideeën en een mooie winnaar op. Het professioneel gestreamde Het Congres kon op goede feedback rekenen. En er werd tot slot goed ingeschreven op de dynamische online-versie van de VIGC-opleidingen.

Het komende jaar mag u zich opnieuw aan een flink aantal nieuwigheden verwachten. Zo zijn er de initiatieven in samenwerking met technologiepartners Sirris/Agoria (https://www.industriepartnerschap.be/over) met o.a. lerende netwerken over color management en inline-meting, de mogelijkheid om uw bedrijf te laten doorlichten op het vlak van digitalisatie en automatisatie, het (online) BOPE FLEX-event en natuurlijk ons Het Congres in de tweede jaarhelft.

Samen met onze externe redacteurs en partners staan we klaar om u maandelijks op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen onze industrie. Wij kijken er alvast heel erg naar uit en wensen u veel leesgenot met deze eerste Eye Opener van dit jaar.

Fons Put

Hoofdredacteur VIGC Eye Opener

Fons Put
Fons begon zijn carrière als service engineer bij de KODAK Graphic Division in Brussel.
Na 2 jaar trad hij in de wereld van de kranten in de CONCENTRA groep: eerst als de
coördinator voor de afdeling "Imaging" en later als de grafische/technische specialist.

Sinds april 2006 is Fons senior consultant bij VIGC. In deze functie voerde hij talrijke
projecten op kleurmeting & normalisatie, publiceerde meerdere papers en doceert print professionals in de wereld van kleur.