ISO 20294 voor het berekenen van de carbon footprint van elektronische media

 

Het is waarschijnlijk niet bij veel mensen bekend dat elektronische media een veel grotere ecologische voetafdruk hebben dan gedrukte media. Hoe kan dat als print zo zichtbaar vervuilend is? Nou, het is een eenvoudige berekening, omdat print een eenmalige CO2-voetafdruk heeft en bedrukt papier tot wel zeven keer kan worden gerecycled. Het maakt deel uit van een toeleveringsketen die de aanplant van bomen stimuleert, waardoor habitats worden beschermd en een middel wordt gecreëerd om koolstofdioxide organisch op te vangen.

Elektronische media daarentegen hebben een koolstofvoetafdruk die steeds krachtiger op het milieu drukt, omdat het energie nodig heeft om op te slaan en toegang te krijgen. Het enorme scala aan opslagvereisten voor digitale media hangt af van het feit of legers van servers de hele tijd in bedrijf zijn en dag en nacht door de kilowatts branden. Zelfs als u uw e-mailboxen schoon en opgeruimd houdt, regelmatig verwijdert wat overbodig is, kunt u er zeker van zijn dat ze allemaal nog steeds ergens buiten staan te kloppen om opgehaald te worden. Dit is niet alleen griezelig, het is zeer slecht voor het milieu.

We staan niet op het punt om ons af te keren van elektronische media. Het is gewoon te nuttig en we zijn er allemaal van afhankelijk geworden, van e-mails tot Netflix downloads. We moeten echter wel meer weten over de impact op het milieu, en daarom is de publicatie van ISO 20294 (Graphic technology – Quantification and communication for calculating the carbon footprint of e-media) zo belangrijk.

Dit document is een kader voor gegevensverzameling, dat de eerste stappen zet naar de ontwikkeling van nauwkeurige en volledige gegevens voor de ecologische voetafdruk van elektronische media. Het zal de wereld morgen niet veranderen, maar na verloop van tijd wordt gehoopt dat er voldoende gegevens worden verzameld om beleids- en investeringsbeslissingen te onderbouwen, vooral in de media, en hoe digitale systemen functioneren ter ondersteuning van communicatie, waaronder onderwijs, entertainment en sociaal-economische systemen. ISO 20294 is een kader dat geïnteresseerde partijen in staat stelt om op een consistente en transparante manier CO2-uitstootgegevens van elektronische media te verkrijgen. Het zorgt voor consistentie in het ontwerp van de carbon footprint calculator, en biedt gebruikers van e-media in de hele toeleveringsketen een gemeenschappelijk model voor gegevensverzameling. Het belangrijkste is dat het helpt bij het bijhouden en verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, iets waar de gezondheid van de planeet van afhangt als we haar toekomst veilig willen stellen.

 

[avatar size=”300″]