Infodesk: Printen zonnepanelen
Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten.
Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende vragen. Elk antwoord, waar we minder dan een uur tijd voor nodig hebben, wordt gratis doorgegeven. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies.
Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.
Onlangs kwam er volgende vraag binnen: kan iemand even meer uitleg geven over het printen van zonnepanelen.
Dit is iets wat je onder de noemer ‘printed electronics’ kan catalogeren, een vakgebied waar Fons Put al langer actief is met opleidingen en technische events.
Het basisprincipe van een zonnepaneel is eigenlijk de omgekeerde werking van een LED-lampje. In de LED-lamp wordt elektriciteit omgezet naar licht, het zonnepaneel zet invallend licht om naar electricitzeit.
Het basismateriaal voor klassieke zonnepanelen is een hard silicium substraat waarop verschilllende lagen ge-etst worden om tot een werkend paneel te komen. De nodige geleiders om de opgewekte elektriciteit van het paneel af te voeren worden nu in rotatiezeefdruk gedrukt.
Voorbeelden:
- https://www.dupont.com/solar-photovoltaic-materials/selector-guide.html
- https://abrisatechnologies.com/optical-coatings/bus-bars/
- https://www.cassosolartechnologies.com/screen-printing-conductive-coatings-dry-and-cool/
- https://pv-manufacturing.org/multi-busbars-solar-cells-modules/
Naast deze klassieke harde silicium substraten wordt ook gekeken naar flexibele concepten. Op een plastic folie worden dan de nodige actieve lagen in een roll-to-roll drukproces aangebracht. Je krijgt dan een soort zonnefolie, goedkoop en lichtgewicht. Nadelen zijn momenteel de efficiëntie (6%) en levensduur. Met de huidige energieschaarste kunnen de voordelen vandaag de nadelen overtreffen.
Voorbeelden:
- https://www.heliatek.com/en/
- https://www.merckgroup.com/en/stories/organic_photovoltaics_generating_power_and-creating_shade.html
- https://www.solarreviews.com/blog/organic-solar-cells
Interessant te zien is dat ondertussen ook inkjet wordt ingezet om een grafische component aan zonnepanelen toe te voegen (https://www.pixasolar.com/)
In een vorig lerende netwerk had Fons Put een spreker van Dracula-technologies (https://dracula-technologies.com/). Zij focussen zich op indoor-oplossingen: kleine in inkjet geprinte zonnepaneeltjes.
Ook in 2023 zal Fons opnieuw een masterclass organiseren over ‘Printed Electronics’. Hou zeker de VIGC-agenda in de gaten als je hierin interesse hebt of laat me nu al weten dat je hierover op de hoogte wil gehouden worden (veerle.vanpanteghem@vigc.be).