Important 4U: The changing world of Lighting
EVENEMENT– Holland HighTech’s Lighting roadmap-sessie gaf week 36 een state-of-the-art van hightech licht-ontwikkelingsprogramma’s plus demo’s in Philips’ Lighting Application Centre. Hoe profiteren de print- en sign-industrieën hiervan?
Het ging vooral over (O)LED-techniek
Het ging die dag op de Eindhovense campus in de roadmap-sessie vooral over (O)LED-techniek; van straatlantaarns, leefomgevingsverlichting, (O)LED-toepassingen op flexibele substraten en meer. Voor LEDs zijn vier prioriteitsgebieden: voorrang aan doorbraaktechnologieën / innovatie Solid State Lighting system (TNO) / toegevoegde waardecreatie rondom energie-efficiency / OLED-productie (Holst Centre). Trends: licht zal grote rol spelen in de wereld van Internet Of Things (IOT); bidirectionele lichtcommunicatie, smart grid energieopslag, tuinbouw en meer. Philips acht zichzelf nr.1 in LED. Dat vormt 59% omzet van Philips’ Lighting-verkoop.
Verrassende functionaliteit voor (reclame) displays
Demo OLED-projectie op folie
Ton van Mol, MD Holst Centre-Eindhoven
Holst Centre’s MD Ton van Mol focuste op leidende techno-developmenttrends: flexibele elektronica zit íngegoten in autocarrosserieën; geen losse bedradingen meer. Zowel LEDs als OLEDs zullen in/op flexibele substraten en textiel monteerbaar zijn. Zie ook YouTubefilmpje ‘Integration of OLEDs and LEDs in textile @ Holst Centre’. Eén van de effecten demonstreerde hij middels een proefapparaat dat de temperatuur van zijn hand aflas en projecteerde op met OLEDs bezaaide folie. “Dergelijke folies zitten straks tussen autoruiten en projecteren wat je communicatief moet weten in een auto”. Het riep wel vragen op over verkeersveiligheid, maar het kàn. Holst Centre ontwikkelde in samenwerking met Solliance en VDL een 30cm breed roll2roll-printerprototype voor massaproductie van OLEDs op flexible- en/of transparante substraten. Naast automotive- gaat dit belangrijk worden voor reclamedisplays. Want, in tegenstelling tot een LED welke puntlicht creëert, is de OLED juist een grote vlakkenstraler.
Hij gaf een voorbeeld van ‘customised flexible OLED lighting and signage’; ook hoe die draadloos aan/uit gezet wordt via een NFC-smartphone. Van Mol benoemde samenvattend de toekomstmarkten voor flexibele OLEDs: dat zijn retail en verpakkingen, automotive en lucht/ruimtevaart, gezondheidszorg, sport en ontspanning, verlichting en cybernetica.
Slim lantarenpalen-netwerk
Berry Vetjens TNO, business director TNO
Met het gangbare straatlantaarnpalen-netwerk als uitgangspunt besprak Ir.Berry Vetjens, business director TNO, ‘slimme openbare knooppunten als een digitale marktplaats’. Hij zag als taken voor dat netwerk uiteraard de straatverlichting (continu of just-in-time). Maar verder vooral WiFi of 3G-4G-5G verbindingsnetwerken, camera-opstelpunten voor veiligheid, verbindingspunten voor smart vehicles, meetpunten voor luchtkwaliteit en alarmverbindingen. In Vetjens ‘nieuwe lantarenpalen’ zitten naast LED-straatverlichting ook WiFi en radiofrequentie-connectiviteit, smartscreens, akoestische signaalgevers, meteo-sensoren, weer-sensoren, CO2-sensoren, closed-circuit television (CCTV) camera’s en oplaadpunten voor batterijapparaten. Vetjens’ idee is dat er al 25 partners beschikbaar zijn.
Philips’ Lighting Application Centre
Demo sfeerbeïnvloeding in het LAC
Ronald Maandonks – Philips’ LAC
Een bezoek aan Philips’ Lighting Application Centre (LAC) bleek een aanbeveling te zijn voor iedereen die aan bedrijfs-, winkel-, woon- of kantoorinterieurverlichting doet. Ook standbouwers en signbedrijven die steeds meer betrokken raken bij sfeerdecoratie-projecten kunnen hier ‘hun licht opsteken’. Op vragen wat werkt als beste verlichting voor welk doel kan het centre alles overtuigend demonstreren. De rondleiding focuste op LED met z’n sprekende voordelen zoals: halvering van het energieverbruik en 75% hogere lifetime, vergeleken met klassieke verlichting. LED-lichtpanelen hebben een lifetime van 100.000 uur. LEDs kunnen -bijvoorbeeld wegwijzend- eindeloos knipperen, waar TL-buizen juist aan kapotgaan. LEDs zijn qua kleur en lichtopbrengst goed (remote) regelbaar. En dat laat men in het LAC ook zien qua geschiktheid voor momenten van de dag. Zo’n lichtregeling kan consumenten als het ware een winkel binnentrekken, brood en groenten apart/dedicated belichten en aantrekkelijker maken. ‘Sfeer is stuurbaar met licht’ is één van LAC’s credo’s. Normaliter is 20Watt/m2-LED-verlichiting in plafonds voldoende voor 300-Lux bij gangbaar kantoorwerk, maar 500-Lux geeft 3% à 8% meer productie. Voor drukkerijen wordt 1.000-Lux aanbevolen. (vergelijk Zonlicht = 100.000-130.000 Lux). Om rekening mee te houden: ouderen hebben tienkeer meer licht nodig dan een kind van 10 jaar. Licht beïnvloedt ons melatoninehormoon en kan er bij meer/minder licht voor zorgen dat we actief blijven, of omgekeerd, in slaap vallen.
Bij nadere vragen over in’s en outs wat het LAC voor lezers kan betekenen, bood Ronald Maandonks, hoofd van publieke en private partnerschappen bij Philips Lighting aan om hem daarover te raadplegen.
Kopbeeld: Holst Centre’s OLEDs verlichten teksten op flexibele transparante folie
Enkele overige beelden zijn direct/indirect verkregen via Holst Centre en/of Philips lighting