Hoe innovatief zijn de bouwers van drukpersen?

Een blik op de patenten die afgelopen jaar aan de toonaangevende drukpersfabrikanten verleend zijn, geeft een mooi inzicht in verwachte vernieuwingen in de drukkerij. Voor meer details kan je altijd de patenten opzoeken in Google patents.

Koenig & Bauer

Vorig jaar vierde deze persenbouwer zijn 200ste verjaardag. In dit jubileumjaar werden meer dan 70 patenten aan Koenig & Bauer verleend. De meeste hebben betrekking op conventionele offsetdruk:

– vijf Duitse patenten die betrekking hebben op het persregister, inclusief een oplossing voor het afstellen van de spanning van het rubberdoek na verandering van papiersoort.

– twee Amerikaanse patenten die een automatische plaatwissel beschrijven.

Tussen de overige patenten vinden we een drukpers voor veiligheidsdrukwerk met o.a. een Orlof druktoren (US 9,533,486 B2). Hierbij wordt een meerkleurig beeld in één stap overgedragen op papier.

Koenig & Bauer is ook actief in digitaal drukken met een ontwerp voor een web gebaseerde inkjetpers voor hoge-kwaliteit-drukwerk, zelfs op standaard papiersoorten (US 9,776,423 B2). Dit is mogelijk door gebruik te maken van water gebaseerde inkten met daarin polymeren. Hierdoor worden kleurpigmenten na het drukken niet geabsorbeerd in het papier maar blijven mooi aan de oppervlakte.

Verder ook een ontwerp met stationaire inkjetkop waaronder het papier gepositioneerd wordt (EP 3,010,718,B1). Onder de Koenig & Bauer-patenten over inkjet zijn er ook twee Europese patenten over gepersonaliseerd drukken.  In EP 3,003,721.B1 zit een inlinedetectie voor variabel data printen. De volledigheid van de oplage wordt opgelijst met een oplossing om ontbrekende gepersonaliseerde print te herdrukken.

Heidelberg

In 2017 werden meer dan 110 patenten toegekend aan Heidelberger Druckmaschinen

wereldwijd, inclusief de Japanse patenten. Naast de verbeteringen van conventionele drukpersen, hier ook een aantal oplossingen in digitaal drukken. Voorbeeld een methode om, zonder te pers te moeten stoppen, beschadiging aan de printkop door omgeplooide papierhoeken en dergelijke te vermijden.

In Inkjet ook aanzienlijk wat patenten gericht op het afdrukken op 3D-objecten, inclusief op gebogen oppervlakken. Voorbeeld is een systeem om het te bedrukken oppervlak in 3-asrichtingen (x, y, z) te kunnen bewegen met inbegrip van rotatie (US 9,744,776 B2).

Fig 2. Heidelberg’s Omnifire voor gepersonaliseerd printen op 3D-oppervlakken (voorbeeld op een voetbal).

Bij gebruik van UV-uitharding is strooilicht een veel voorkomend probleem: Dit kan leiden tot uitharding van inkt in de printkop zelf. Een oplossing voor dit probleem bij UV-printen op gebogen printoppervlakken is voorzien in Patent 9,636,928 B2.

Verder ook patenten in veilgheidsdrukwerk met een productiewijze voor hologrammen op papier, karton of film (9,573,359 B2).

Prepress is vertegenwoordigd door US 9,609,175 B2 – werkwijze voor het genereren van PDF-trapping objecten zonder de contouren te kennen.

Manroland

Manroland-drukpersen ontving ongeveer 50 patenten in 2017. Onder de Europese en Duitse patenten van Manroland Sheetfed vinden we vooral embossing en cold foil stamping terug. Een andere grote groep is gerelateerd met machinebediening en kwaliteitscontrole. Interessant is bijvoorbeeld het gebruik van gebaren als interface met de drukpers. Met een 3D-sensor worden worden handbewegingen opgepikt, geinterpreteerd en getoond op een grootformaat scherm.

Bij de Manroland Web Systems vinden we verbeteringen in druk- en vouwprocessen zoals controle van de positie van drukplaten, ook op persen waar meerdere drukplaten zijn bevestigd op één cilinder (EP 3,053,742 B1).

Ook in digitaal drukken verniewingen met een sturing van een digitale pers zonder gebruik van merktekens (US 9,754,196 B2)

Fig 3. Inspectiesysteem op Manroland drukpersen.

Komori

Vorig jaar werden 20 Europese en Amerikaanse patenten toegekend aan de japanse persenbouwer Komori met hierin een variteit aan printgerelateerde oplossingen: combinaties tussen zeefdruk, Intaglio, Orlof druktorens, toevoegen van nummercoderingen en dubbelzijdige coating in één stap.

In patent US 9,579,880 B2 beschrijft Komori een drukpers die zowel conventioneel offset als zeefdruk gebruikt.

Studie van de patenten tonen een aantal trends bij de persenbouwers:

  • veiligheidsdrukwerk en digitaal printen als interessante markten
  • efficientieverhoging van offset-persen met o.a. automatische plaatwissels, uitgebreidere mogelijkheden in machine-instellingen en nieuwe vormen van bediening.
  • Hybride-machines met combinaties van verschillende druktechnologieen

Gepubliceerd door Markéta Držková (Pardubice, Czech Republic) in The Journal of Print and Media Technology Research.