Het energieverbruik bij offsetpersen

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.

We kregen een vraag binnen over hoe het energieverbruik bij offsetpersen veranderde in de laatste jaren.
Carl Van Rooy, Senior Innovation Consultant, nam deze vraag voor zijn rekening.


Helaas zijn geen echte cijfers beschikbaar maar algemeen kan gezegd worden dat de hedendaagse offsetpersen, in een vergelijkbare configuratie van 10 jaar gelden, energiezuiniger zijn geworden. Om een vergelijking te maken, verbruikt een huidige 8-kleurenpers met keersysteem full option nu ongeveer evenveel als een 8-kleurenpers met keersysteem basis van 15 jaar geleden. Dit dankzij andere technieken zoals bv simultane omstellingen, wassystemen en plaatwissels maar ook het invoeren van energiezuinige motoren en luchtpompen met frequentiesturing.

De Japanse fabrikanten waren er al eerder in geslaagd om het energieverbruik te verminderen. Zo wordt gezegd dat het verbruik van een Japanse pers gemakkelijk 30% lager dan de Duitse persen. Maar de Europese leveranciers gaan nu ook volledig die weg op en passen de persen aan. 

De UV-droogsystemen blijven nog steeds energieverslinders maar ook hier is een evolutie merkbaar in verbruik. Het alternatief is LED UV, dat een opvallend lagere investering vereist dan klassieke UV-drogers en een veel lager energieverbruik.

In de machines met lak zijn de IR en warme lucht voor de droging (inkt/lak) eveneens zeer energie-intensief maar ze zijn noodzakelijk(tenzij LEDUV). 

Conclusie: door de verder ontwikkelde automatiseringsgraad en de veel directe aandrijftechnieken is het totale energieverbruik van een pers wellicht hoger maar we kunnen wel stellen dat met eenzelfde hoeveelheid energie de output van de huidige persen tot 40% hoger is dan vroeger door de hogere snelheden en kortere omsteltijden. Dat maakt dat de energiekost per druk een pak lager is dan bv 15 jaar geleden.

 Bedankt aan enkele bekende persleveranciers, waar we toch even zijn gaan aankloppen voor wat extra informatie en bevestiging. 

Op 15/12 staat een gratis masterclass gepland over ‘Energiezuinig drukken met LEDUV’, waar vooral inlichtingen zullen gegeven worden over de voor- en nadelen bij een overschakeling (vooral toegepast op UV-flexo).  Contacteer ons gerust voor meer informatie.