GRAFOC introduceert i.s.m. VIGC Modulaire training Digitale Print Operator (DPO)

De job van een Digital Print Operator (DPO) is complex, afwisselend en hightech! Tien jaar na de eerste DPO-training is een nieuwe, uitgebreidere en modulaire versie beschikbaar. Na grondige analyse bij diverse printmedia bedrijven en leveranciers stelde VIGC i.o.v. GRAFOC de nieuwe modulaire training ‘Digitale Print Operator’ samen. Vanaf dit voorjaar worden de eerste sessies ingericht, zowel incompany als in open aanbod.

Goed inzicht in het grafische productieproces is onontbeerlijk!

Een gemotiveerde digitale printoperator heeft voldoende achtergrond om de job vlot en kwalitatief te kunnen uitvoeren. De technologie begrijpen, een duidelijk inzicht hebben over de materialen en weten wat er na het printen qua afwerking moet gebeuren, voorkomt dure fouten.

What’s in it for you?

Met deze training breng je extra kennis bij je medewerker en jouw productieproces. Je verhoogt de betrokkenheid van je medewerker waardoor de kwaliteit stijgt. We delen kennis over de verschillende prepress- en printtechnologieën en we bespreken de valkuilen zodat je printoperator beter begrijpt wat en waar het kan misgaan in het productieproces.

“Beter voorbereide medewerkers, minder fouten, betere doorlooptijden, minder persstilstand en dus betere marges voor jouw bedrijf zijn de resultaten van deze training”

Hoe gaan we te werk?

Na een intake/screening beslissen we in overleg op welke aspecten van het productieproces wordt ingezet. Door het modulair opbouwen van de training kan er op maat en in functie van jouw behoeften een specifiek programma opgesteld worden.

Modulair

 1. Prepress Wat gebeurt er met de data en hoe fouten te onderscheiden
 2. Printtechnologie Inzicht over de verschillende printtechnologieën, inclusief inkten/toners
 3. Materialen Welke worden gebruikt en waarop letten bij gebruik in productie van deze materialen?
 4. Kleur &standaardisatie Wat is kleur en wat zijn de aandachtspunten hierbij?
 5. Inline en nearline afwerking Wat zijn de mogelijkheden en vereisten voor allerhande afwerkingsmethoden?
 6. Toepassingen Welke printtechniek voor welke toepassing? Van variabele data in commercial print tot large format printtechnologie en toepassingen
 7. Duurzaamheid Ecologische bedenkingen en tips & tricks rond het omgaan met materialen en verbruiksgoederen

Wat kan je concreet verwachten?

Ervaren VIGC-consultants voeren deze training uit in jouw bedrijf en staan in voor een kwalitatieve training op mensenmaat. We starten vanuit een theoretisch model waar we al snel met veel praktijkvoorbeelden aan de slag gaan.

Je kan meerdere deelnemers laten deelnemen en de training kan flexibel en rekening houdend met jouw productieplanning worden opgezet.

Voor wie?

Deze opleiding richt zich op wie actief is binnen de digitale print sector, large format, print & sign, … Werknemers uit deze verschillende sectoren kunnen deze opleiding volgen, zowel op vraag van de werkgever of op eigen initiatief. Door de modulaire opbouw is deze training geschikt voor beginnende als meer ervaren operatoren.

Praktisch

Optie In-company

 • Per module/halve dag: €1.350 (VIGC-lid)/€1.950 (geen VIGC-lid), inclusief online intake (1u) en cursusmateriaal. De duurtijd van de opleiding wordt bepaald na de intake.
 • Prijs is excl. BTW, verplaatsingskosten, huur lokaal en eventuele catering, …
 • Verplaatsingskosten worden verrekend aan 60€/uur met km-vergoeding van €0,70/km.
 • Max. 4 deelnemers
 • Info & afspraken: info@vigc.be | veerle.vanpanteghem@vigc.be | Tel +32 14 40 39 90

Optie Open aanbod

 • Duur: 4 halve dagen, per halve dag: €400 (VIGC-lid)/€540 (geen VIGC-lid)
 • Min. 4 en max. 8 deelnemers
 • Alle actuele data en info kan je terugvinden op de agenda van VIGC, https://www.vigc.be/events/

Premies

Deelnemers onder Paritair Comité 130 kunnen via het ANNA-webportaal gebruik maken van hun opleidingsbudget bij GRAFOC, www.grafoc.be > Werkgever > Premies

Deze opleiding komt in aanmerking voor de KMO-Portefeuille.

©2022, GRAFOC

Deze opleiding kwam tot stand op initiatief van GRAFOC |voor mensen in printmedia.

De praktische ontwikkeling en uitvoering is in handen van VIGC.

Niets uit deze training mag verder verspreid worden zonder de goedkeuring van GRAFOC

Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.