Waar gaat XJDF zijn werk doen?

PRODUCTIE INNOVATIE – Al enige jaren besteden we aandacht aan de ontwikkelingen rondom JDF. En we trekken keer op keer de conclusie dat JDF’s zichtbaarheid gering is. Natuurlijk is JDF een ‘onder de motorkap’ technologie die vooral wordt toegepast bij vaak complexe of grote processen in samenwerkende web-to-print omgevingen en bij uitgeverijen. Waar gaat XJDF zijn nut bewijzen?

• Leestijd ca. 3 minuten

XJDF moet vooral gezien worden als een meer werkbare subset van JDF voor de verwerking van minder complexe processen. In de artikelen omtrent JDF wordt vaak XML genoemd (eXtensible Markup Language). XML heeft altijd iets ‘magisch’ om zich heen gehad. Over alles wat gekoppeld moest worden zeiden vooral technici dat dat wel even met een ‘XML koppeling’ gemaakt zou kunnen worden. Om het nog wat ‘mooier’ te maken werd de term API (Application Programming Interface) genoemd en als ‘niet techneut’ zie je al gauw ‘o ja’. Om XML eenvoudig uit te leggen: het is een alfabet om een data uitwisselingstaal taal mee te kunnen maken. Er zijn talloze XML gebaseerde koppelingen in zeer uiteenlopende marktsegmenten.

XJDF – The Future of JDF from Stefan Meissner

Presentaties over (X)JDF voor de ‘gewone’ eindgebruiker doorgaans nauwelijks te volgen

Belang van standaarden

Natuurlijk is er geen enkele discussie over het belang van standaarden. Zonder standaarden zouden we de vele complexe en vooral grote samenwerkende web-to-print omgevingen niet hebben kunnen ontwikkelen. Web- en workflow standaarden samen als één grote motor onder de kap, veelal ontwikkeld door de software- en apparatuur leveranciers. Geen gebruiker die zich er druk over maakt. Het is er gewoon en het werkt. In de afgelopen decennia is veel van de bereikte automatisering te danken aan JDF, al was de zichtbaarheid ervan gering. Er waren wel termen als ‘JDF Compliant’ of ICS (Interoperability Conformance Specification) compliant, maar die termen verschenen vooral in de marketinguitingen van de ontwikkelaars, in de dagelijkse praktijk kwam je de term nauwelijks tegen. Een gemiddelde operator hoef je doorgaans niet te vragen naar de betekenis van JDF in de dagelijkse werkzaamheden.

XJDF qua structuur meer eenduidig, ‘eenvoudiger’ is misschien niet de juiste term……

Lees het interview van industrie specialist Bernd Zipper met CIP4 Chief Technical Officer dr. Rainer Prosi (dateert al van juli 2016).

XJDF voor kleinere omgevingen?

dr. Rainer Prosi

Het is de vraag of XJDF iets gaat doen in de markten waarvoor het bedoeld is. Wat zijn kleinere omgevingen? Wat zijn eenvoudiger processen eigenlijk? Is er in die hoek (nog) wel wat te automatiseren? Kijk je naar bijvoorbeeld online administratieve omgevingen, dan is UBL (Universal Business Language) de XML gebaseerde ‘taal’ waarmee systemen onderling data kunnen uitwisselen. Zo kunnen in- en verkoop processen automatisch in systemen ‘geschoten’ worden om daarmee handmatige processen te elimineren. Vrijwel alle administratieve omgevingen ondersteunen deze standaard. Als je zoekt naar artikelen over (X)JDF en UBL, is er vrijwel niets te vinden. Misschien wel het bewijs dat deze twee werelden elkaar niet kennen.

Kleine grafische omgeving werken doorgaans niet met dedicated grafische MIS omgevingen

Van JDF naar XJDF

Alle grote spelers die in de afgelopen jaren veel energie gestoken hebben in JDF zullen hoogst waarschijnlijk (zeker in aanvang) ‘converters’ introduceren, zodat de bestaande investeringen gehandhaafd blijven. Of de industrie dan uiteindelijk de overstap wel maakt, is een kwestie van tijd. Vergelijk het een beetje met PostScript en PDF. Ook hier werden RIP’s pas native PDF na een lange tijd van PostScript-PDF converters.

De ontwikkelaars zijn nu aan zet om iets te zeggen over het huidige gebruik van JDF. Zijn de vaak (te) complexe omschrijvingen in de praktijk gekoppeld aan processen die makkelijker in XJDF omschreven zouden kunnen worden? Dan is het zeker de moeite waard die overstap te gaan doen.

Sleutelpositie ligt bij ontwikkelaars die op den duur goedkoper uit kunnen zijn met XJDF om hetzelfde resultaat te bereiken

Schouderophalend met XJDF aan de slag?

Als je zoekt naar de term XJFD kom je veelal artikelen tegen van de CIP4 organisatie zelf, analyses van de media en hier en daar een whitepaper. De fabrikanten zwijgen voorlopig. Ondanks het feit dat XJDF al een jaartje ‘bekendheid’ geniet bij vooral aanhangers van standaarden, is er in de markt nog maar weinig van te merken. Dus veel argumenten om je er nu al druk over te maken, zijn er niet. Dat er nu ineens in de media meer aandacht is geschonken aan XJDF, is waarschijnlijk een ‘charme offensief’ van CIP4 zelf om de nieuwe standaard ‘wat meer aan te jagen’. Adobe, Agfa, Heidelberg, HP, Müller-Martini, Ricoh en Xerox ondersteunen XJDF, maar er is na wat zoekwerk nog nauwelijks sprake van concrete implementaties. De eindgebruiker zal uiteindelijk schouderophalend gewoon gebruik van XJDF gaan maken, al zal deze het gebruik ervan nauwelijks als opmerkelijk ervaren.

[avatar size=”300″]