VIGC Mentorsessies. Grafische Industrie 4.0

 • 24/03/2020
 • 2:00 pm
 • Online
 • Vanaf €260

Omschrijving

Inhoud

Ontdek op een no-nonsense manier dat digitalisering van content, machines, verkoopkanalen en workflows verder gaat dan alleen het efficiënter maken van grafische technieken. Begrijp jij hoe de technologische veranderingen jouw bedrijf veranderen? Leer hoe praktische veranderingen op de eigen werkvloer kansen op verbetering bieden en dit zelfs zonder omvangrijke investeringen of moeilijke digitaliseringsprocessen!

Geïnteresseerd? Volg dan onze nieuwe 6-delige online mentorsessies.

De sessies zijn speciaal ontworpen voor de grafische professional die weinig tijd heeft maar wel het belang van training op vlak van innovatie en digitalisatie inziet.

Alle sessies kunnen individueel gevolgd worden. Zes sessies volgen geeft je een volledig overzicht en bovendien een mooie korting.

Online sessies? Hoe gaat dat dan in zijn werk…

De Mentorsessies starten met Webinars die als online groep sessies worden gegeven. Deelnemers kunnen anoniem meedoen en individuele vragen stellen tijdens de sessie, die plenair beantwoord worden. De deelnemer kan zelf het tempo bepalen waarin hij de opdracht uitvoert en inlevert; hij heeft daar maximaal 6 maanden de tijd voor. De Webinars worden ingepland op werkdagen met een interval van 2 à 3 weken.

Je krijgt tijdens de Webinars handvatten om de theorie in de eigen praktijk toe te passen in de vorm van een opdracht. Iedere deelnemer voert een opdracht zelfstandig uit. Je krijgt de opname van de Webinar als naslagwerk toegestuurd. Je stuurt jouw resultaten van de opdracht schriftelijk op naar de trainer en je krijgt een individuele reactie op jouw ingeleverde document, waarbij gewezen wordt op nadere kansen, valkuilen, tips en andere vormen van constructieve kritiek.

Doelgroep

 • CEO’s
 • Managing Directors
 • Bedrijfseigenaars
 • Procesmanagers
 • Productiemanagers
 • Middenkader dat wordt geacht actief mee te denken over de toekomst van het bedrijf

Mentorsessie 1 – 11/02 – Verhoog jouw leveringsbetrouwbaarheid. Hoe te komen van een push naar een pull planning?

Met aansprekende voorbeelden wordt gepresenteerd hoe je klanten niet meer teleur hoeft te stellen met niet gehaalde planningen. Een verhoogde leveringsbetrouwbaarheid leidt tot een hogere klanttevredenheid en een verlaging van kosten. De theorie van Bottleneck-management en LEAN manufacturing wordt speciaal voor Grafisch Ondernemers uitgelegd om van een push- naar tot pull planning te komen.

Mentorsessie 2 – 03/03 – Verkort je levertijden en verlaag tegelijkertijd de productiekosten. Hoe elimineer je verspilling zonder kwaliteit te verliezen?

Met aansprekende voorbeelden uit de grafische sector wordt uitgelegd hoe je overbodige handelingen kunt herkennen en hoe je tot nieuwe of aangepaste workflows kunt komen. Zelfs zonder automatisering of mechanisering is er vaak een hoop te winnen. Grafische Ondernemers krijgen een stappenplan en handvatten om dit op de eigen werkplek toe te passen.

Mentorsessie 3 – 24/03 – Doe alles ineen: investeren, besparen en nieuwe omzet maken! Hoe kom je tot een digitale workflow.

Deze workshop wordt stilgestaan bij de toegenomen digitalisering van machines in de grafische sector en hoe de apparatuur geconnecteerd kan worden. Niet alleen onderling de machines op de bedrijfsvloer, maar ook met digitale systemen en met een ecosysteem van bedrijven buiten de eigen organisatie. Een inspirerende sessie die de grafische ondernemer handvatten geeft om zelf in actie te komen.

Mentorsessie 4 – 21/04 – Verdien meer geld aan kleinere oplagen! Hoe kan ik administratieve processen zo efficiënt mogelijk inrichten?

Als de administratiekosten groter worden dan de productiekosten, dan is dat een reden om een order niet aan te nemen. Maar wat nu als er heel veel van deze kleine orders in de markt beschikbaar zijn? Wat nu als de som hiervan groter is dan de bestaande productievolumes? In deze sessie wordt gepresenteerd wat er nodig is om kleine oplagen rendabel te verkopen en hoe dit in een grafische onderneming bereikt kan worden.

Mentorsessie 5 – 19/05 – Verhoog jouw bruto winst marge. Hoe je goede omzet kunt vergrote in een ecosysteem van partners.

Een internetsite zorgt voor de grafisch ondernemer meestal dat de plaats van verkopen veranderd, maar niet dat het verdienmodel verbetert. In deze sessie wordt met een aantal voorbeelden gepresenteerd hoe de internetverkopen tot verbeteringen van het verdienmodel kan leiden. Ook voor grafische ondernemers biedt dit kansen, maar dan moeten de lessen van deze sessie in de praktijk gebracht gaan worden.

Mentorsessie 6 – 09/06 – Verbeter de teamprestaties van jouw medewerkers. Hoe krijg je High Performance Teams waarmee je verandering van binnen uit gedaan krijgt?

In deze sessie wordt ingegaan op de structuur en cultuur van de organisatie. Veranderen en verbeteren lukt alleen als medewerkers samenwerken als een team. Daar horen tegengeluiden en weerstand bij. Bij de theorie van de High Performance Teams wordt de Grafisch Ondernemers geleerd om deze weerstand niet te bestraffen, maar om die te gebruiken. Zodat kwaliteit en eensgezindheid ontstaat bij het benoemen en bereiken van organisatiedoelen.

Kostprijs

Prijs per sessie - €260
Prijs voor de volledige reeks - €1300

Inschrijven

KMO Portefeuille
Erkenningsnummer: DV.O101579

Docent(en)

Sander Jansen
, Change Venture

Sander heeft de leermodule Business-IT Alignment ontwikkeld en doceert deze aan de High University for applied studies Utrecht. Tevens is hij auteur van het boek The Buildings Blocks of the Innovation Framework, dat een framework beschrijft dat toegepast kan worden door managers die een transitie coördineren. De aangereikte Building Blocks fungeren als een referentiekader voor innovatie. Sander heeft het boek en de leermodule samengesteld door zijn best practices, die hij als bestuurder heeft ervaren tijdens de ontwikkeling van het Book-On-Demand concept bij het commerciële printbedrijf Scanlaser in Zaandam (Nederland), wetenschappelijk te toetsen. Sander is daarbij Cum Laude afgestudeerd op Management, Science & Technology op de OpenUniversiteit Eindhoven. Sinds 2016 werkt Sander als onafhankelijk consultant in de Print en Media industrie. Hij heeft toespraken en workshops gegeven tijdens een groot aantal grafische beurzen in Europa en Azië, waaronder Book Forum in Poing en PrintHow in Singapore. Kortom: Sander heeft de wetenschappelijke bagage en praktische ervaring die nodig is om een speciale variant op de lesmodule van Highschool University Utrecht te ontwikkelen voor VIGC: De mentorsessies Grafische Industrie 4.0.

Organisator(en)

VIGC

Locatie

Online

Inschrijven

Introductie in Online Print. Structuur, markten en trends. (BE)

 • 24/09/2020
 • 1:00 pm - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

In deze training gaan we de impact van e-commerce op de grafische industrie bekijken. Online Print of web-to-print bestaat al heel lang maar slechts recent wordt het gezien als een extra verkoopkanaal binnen het bestaande grafische bedrijf. Het is ook veel meer dan enkel (grafische) technologie! De training is heel logisch en gestructureerd opgebouwd. Na

Kostprijsbewust produceren

 • 30/04/2020
 • 9:00 am - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

In deze training leer je de uurkostprijs opstellen van een kostenplaats zoals een prepressinstallatie, een pers of een afwerkingsmachine. Dit systeem is bruikbaar voor alle grafische bedrijven: prepress, offset, diepdruk en zeefdruk en andere productiemethodes. Elke vorm van kostprijsberekening is gebaseerd op een systeem. We analyseren de voor- en de nadelen van de full-costing, direct

Workshop PDF update (NL)

 • 05/05/2020
 • 1:15 pm - 5:00 pm
 • Dé Plek, Haarlem, Haarlem

PDF/X-4 heeft intussen al heel wat nieuwigheden geïntroduceerd. Ook binnen de Ghent Workgroup werd er gewerkt aan specificaties die gebaseerd zijn op PDF/X-4. Gezien dit een grote verandering is en er nieuwe functionaliteiten worden toegelaten zoals live transparantie, PDF-lagen, JPEG2000-compressie, RGB inhoud, enz. is een grondige praktijkkennis binnen het grafisch bedrijf zeker aan te raden.

Intro Grafische Technieken (BE)

 • 01/10/2020
 • 9:00 am - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

Deze training van één dag is een goede introductie in het complexe grafische productieproces, zeker voor mensen zonder grafische achtergrond of met een beperkte voorkennis. Voor grafisch geschoolden is het een goede opfrissing. Er wordt steeds uitgegaan van state-of-the-art technologie waardoor de nieuwste evoluties en trends aan bod komen. De volledige grafische workflow (prepress, alle

Workshop PDF update (BE)

 • 12/05/2020
 • 1:15 pm - 5:00 pm
 • VIGC Academy, Turnhout, Antwerpen

PDF/X-4 heeft intussen al heel wat nieuwigheden geïntroduceerd. Ook binnen de Ghent Workgroup werd er gewerkt aan specificaties die gebaseerd zijn op PDF/X-4. Gezien dit een grote verandering is en er nieuwe functionaliteiten worden toegelaten zoals live transparantie, PDF-lagen, JPEG2000-compressie, RGB inhoud, enz. is een grondige praktijkkennis binnen het grafisch bedrijf zeker aan te raden.

Het Congres 2020

 • 15/10/2020
 • Lamot , Mechelen

SAVE THE DATE!

Inkjet, Waar het écht om gaat. (BE)

 • 07/05/2020
 • 1:00 pm - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

Digital Inkjet printing is vandaag binnen onze grafische industrie niet meer weg te denken. Het maken van een correcte keuze bij de aankoop van een inkjet systeem kan behoorlijk complex zijn. Met de juiste informatie is dit niet echter niet zo moeilijk. Om u hierbij te ondersteunen, organiseren we deze opleiding. Deze opleiding heeft als

VIGC Mentorsessies. Grafische Industrie 4.0

 • 21/04/2020
 • 2:00 pm
 • Online

Mentorsessie 4 – Verdien meer geld aan kleinere oplagen! Hoe kan ik administratieve processen zo efficiënt mogelijk inrichten? Ontdek op een no-nonsense manier dat digitalisering van content, machines, verkoopkanalen en workflows verder gaat dan alleen het efficiënter maken van grafische technieken.

Inkjet, Waar het écht om gaat. (NL)

 • 14/05/2020
 • 1:00 pm - 5:00 pm
 • Dé Plek, Haarlem

Digital Inkjet printing is vandaag binnen onze grafische industrie niet meer weg te denken. Het maken van een correcte keuze bij de aankoop van een inkjet systeem kan behoorlijk complex zijn. Met de juiste informatie is dit niet echter niet zo moeilijk. Om u hierbij te ondersteunen, organiseren we deze opleiding. Deze opleiding heeft als

VIGC Mentorsessies. Grafische Industrie 4.0

 • 09/06/2020
 • 2:00 pm
 • Online

Mentorsessie 6 – Verbeter de teamprestaties van jouw medewerkers. Hoe krijg je High Performance Teams waarmee je verandering van binnen uit gedaan krijgt? Ontdek op een no-nonsense manier dat digitalisering van content, machines, verkoopkanalen en workflows verder gaat dan alleen het efficiënter maken van grafische technieken.

Workshop kleur in een productieproces (NL)

 • 05/05/2020
 • 9:00 am - 12:30 pm
 • Dé Plek, Haarlem

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op het gebruik van kleur in een productieproces. De training is interessant voor alle types van grafische bedrijven en bijgevolg alle druktechnologieën. Volgende onderwerpen komen aan bod: Rondreis door 15 jaar PDF-standaardisatie Grafische kleurstandaarden: welke kleurstandaarden zijn van toepassing in een grafisch bedrijf? Kleur in cijfers: hoe kunnen

Workshop PDF update (BE)

 • 19/11/2020
 • 1:15 pm - 5:00 pm
 • VIGC Academy, Turnhout, Antwerpen

PDF/X-4 heeft intussen al heel wat nieuwigheden geïntroduceerd. Ook binnen de Ghent Workgroup werd er gewerkt aan specificaties die gebaseerd zijn op PDF/X-4. Gezien dit een grote verandering is en er nieuwe functionaliteiten worden toegelaten zoals live transparantie, PDF-lagen, JPEG2000-compressie, RGB inhoud, enz. is een grondige praktijkkennis binnen het grafisch bedrijf zeker aan te raden.

Workshop kleur in een productieproces (BE)

 • 12/05/2020
 • 9:00 am - 12:30 pm
 • VIGC, Turnhout

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op het gebruik van kleur in een productieproces. De training is interessant voor alle types van grafische bedrijven en bijgevolg alle druktechnologieën. Volgende onderwerpen komen aan bod: Rondreis door 15 jaar PDF-standaardisatie Grafische kleurstandaarden: welke kleurstandaarden zijn van toepassing in een grafisch bedrijf? Kleur in cijfers: hoe kunnen

Introductie in Printed Electronics & functional printing (BE)

 • 10/12/2020
 • 1:00 pm - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

Het drukken met geleidende inkten zit in een stroomversnelling. Met dergelijke inkten kunnen actieve en passieve (elektronische) circuits geprint worden. Met integratie van deze circuits worden extra functies aan het grafisch product toegevoegd. Diversifiëren binnen het grafisch bedrijf is noodzakelijk om een nieuwe generatie producten in de markt te kunnen zetten. Printed Electronics is een

VIGC Mentorsessies. Grafische Industrie 4.0

 • 19/05/2020
 • 2:00 pm
 • Online

Mentorsessie 5 – Verhoog jouw bruto winst marge. Hoe je goede omzet kunt vergrote in een ecosysteem van partners. Ontdek op een no-nonsense manier dat digitalisering van content, machines, verkoopkanalen en workflows verder gaat dan alleen het efficiënter maken van grafische technieken.

Workshop kleur in een productieproces (BE)

 • 19/11/2020
 • 9:00 am - 12:30 pm
 • VIGC, Turnhout

Tijdens deze workshop gaan we dieper in op het gebruik van kleur in een productieproces. De training is interessant voor alle types van grafische bedrijven en bijgevolg alle druktechnologieën. Volgende onderwerpen komen aan bod: Rondreis door 15 jaar PDF-standaardisatie Grafische kleurstandaarden: welke kleurstandaarden zijn van toepassing in een grafisch bedrijf? Kleur in cijfers: hoe kunnen

Packaging Unboxed: Technische- en functionele vereisten (BE)

 • 04/06/2020
 • 9:00 am - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

Verpakkingen maken een groot deel uit van de wereldwijde omzet in de grafische industrie. Het is dan ook een groeisegment! Logisch dat heel wat grafische ondernemers de mogelijkheden van packaging onderzoeken. En ja, je kan echt wel extra omzet genereren in het verpakkingssegment maar weet dan wel dat je een heel andere markt betreedt die

Introductie in Online Print. Structuur, markten en trends. (NL)

 • 23/09/2020
 • 1:00 pm - 5:00 pm
 • Dé Plek, Haarlem

In deze training gaan we de impact van e-commerce op de grafische industrie bekijken. Online Print of web-to-print bestaat al heel lang maar slechts recent wordt het gezien als een extra verkoopkanaal binnen het bestaande grafische bedrijf. Het is ook veel meer dan enkel (grafische) technologie! De training is heel logisch en gestructureerd opgebouwd. Na

Kostprijsbewust produceren (BE)

 • 29/10/2020
 • 9:00 am - 5:00 pm
 • VIGC, Turnhout

In deze training leer je de uurkostprijs opstellen van een kostenplaats zoals een prepressinstallatie, een pers of een afwerkingsmachine. Dit systeem is bruikbaar voor alle grafische bedrijven: prepress, offset, diepdruk en zeefdruk en andere productiemethodes. Elke vorm van kostprijsberekening is gebaseerd op een systeem. We analyseren de voor- en de nadelen van de full-costing, direct