VERNIEUWD. Workshop PDF-update met hands-on practicum PDF-problemen detecteren/oplossen/vermijden

 • 22/06/2023
 • 9:00 am - 5:00 pm
 • VIGC
  Turnhout
 • Vanaf €555

Omschrijving

PDF/X-4 vindt steeds beter zijn weg naar het werkveld. Ook binnen de Ghent Workgroup werd er gewerkt aan specificaties die gebaseerd zijn op PDF/X-4.

In 2022 werden door de Ghent workgroup de op de vernieuwde PDF/X-4 gebaseerde specificaties gepubliceerd. Wat is nu het verschil tussen deze versie en reeds bestaande versies? Enkele zaken die zeker aan bod komen in deze workshop zijn live transparantie, PDF-lagen, JPEG2000-compressie, RGB inhoud, enz.

Ook in het vooruitzicht van PDF 2.0 is het aangeraden om de nodige kennis te verzamelen om zo maximaal voorbereid te zijn.

We zoomen tijdens deze workshop meer specifiek in op de nieuwigheden m.b.t. PDF/X-4 en PDF/X6. Daarnaast krijg je ook meer inzicht in een aantal basisbegrippen zoals ‘overdruk’, ‘transparantie’ en de ‘9 redenen waarom je moet preflighten’.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen zijn:

 • Rondreis door 15 jaar PDF-standaardisatie
 • Nieuwigheden in PDF/X-4 en PDF/X6
 • Wat met PDF 2.0?
 • Opzetten van een workflow gebaseerd op PDF/X-4 of GWG2015
 • Ook het verbeteren van de communicatie tussen de klant en de drukkerij wordt besproken evenals de verschillende tools voor het controleren en corrigeren van PDF-files. 

Aan de hand van problemen uit de praktijk wordt de theorie ook uitgewerkt voor het, verwerken, controleren en aanpassen van de PDF waardoor tijdverlies, of nog erger slecht drukwerk, wordt vermeden. Bedoeling is om zoveel mogelijk te werken met door de deelnemers aangebrachte PDF-bestanden.

Doelgroep

Iedereen die betrokken is in de creatie en verwerking van PDF-documenten en dagdagelijks met PDF-bestanden en de PDF-problematiek te maken heeft waaronder o.a.

 • Grafische vormgevers, designers en reclamebureaus
 • Technische medewerkers bij drukkerijen
 • Technische medewerkers bij Brand Owners 

Voorkennis PDF en PDF-standaarden zijn een pluspunt, maar niet noodzakelijk.

PaperPackSkills ondersteunt VIGC-trainingen

Sinds April 2021 is er een akkoord tussen het sectorfonds PaperPackSkills van de papier- en kartonbewerking (Indufed) – PC136 / PC222 en VIGC om VIGC-initiatieven actief te ondersteunen. Op die manier kunnen bedrijven die onder de desbetreffende paritaire comités vallen hun deelnamekosten geheel of gedeeltelijk recupereren.

Deze regeling geldt o.a. voor:

 • Het volledige VIGC open trainingsaanbod. Ben je als bedrijf VIGC-lid dan betaalt het sectorfonds PaperPackSkills mogelijks het volledige bedrag van de halve dag of dagopleiding terug. Ben je geen VIGC-lid dan moet je zelf nog 50€ bijdragen aan een opleiding.
 • Voor de VIGC-consultancy wordt er mogelijks een tegemoetkoming van 50% voorzien.

Doe een steunaanvraag, dit kan zowel voor als na jouw inschrijving voor de training. https://www.vigc.be/steunaanvraag-paperpackskills/

Kostprijs

Leden - €555
Niet-Leden - €810

Inschrijven

KMO Portefeuille
Erkenningsnummer: DV.O101579

Docent(en)

Carl Van Rooy
Senior Innovation Consultant, VIGC

Carl Van Rooy is sinds juni 2019 aan de slag als Senior Innovation Manager, hij is geen onbekende voor de VIGC organisatie waar hij tussen 2008 en 2013 ook al aan de slag was. Daarnaast heeft hij een rijkgevulde carrière opgebouwd als prepress manager bij Proost nv, Production Manager bij drukkerij Bulckens en meer recent als Methods & Engineering Manager bij Autajon Labels.Expertisedomeinen waarvoor Carl bij het VIGC kan worden aangesproken zijn: workflow automatisatie, operationele zaken rond digitale en conventionele druktechnieken en labels & packaging.

Locatie

VIGC
Collegestraat 11 b3
2300 Turnhout België

Inschrijven

VERNIEUWD. Workshop PDF-update met hands-on practicum PDF-problemen detecteren/oplossen/vermijden - 22/06/2023 (Leden) - €555
VERNIEUWD. Workshop PDF-update met hands-on practicum PDF-problemen detecteren/oplossen/vermijden - 22/06/2023 (Niet-Leden) - €810