NIEUW. Masterclass digitaliseren en standaardiseren van flexodruk

  • 01/03/2023
  • 9:00 am - 3:00 pm
  • Regio Gent
  • Gratis

Omschrijving

Save the date!

Flexodruk is en was een ‘vak’. Net zoals offsetdrukkers hun stiel geleerd hebben en beheersen, zie je exact hetzelfde bij de flexodrukkers. Ze zijn meesters in het afstellen van drukspanning – veel crucialer dan bij offset – en goochelen met inkt op vlak van viscositeit. En vooral, ze kennen hun aniloxen (inktrollen) als de beste!

De anilox is dan ook de cruciale factor bij de inktgeving en vaak een ‘alles of niets factor’ bij flexo. Geen zonale inktgeving maar anderzijds ook geen vochtgeving zoals bij offset.

De variabelen die vasthangen aan die anilox en aan de inkt zijn legio. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat elke flexodrukker bij elke job of design daar een persoonlijke draai aan geeft. Veel trial and error ook. Dat heeft maar één groot nadeel: het is tijd- en materiaal verslindend. Maar natuurlijk willen we die insteltijden zo kort mogelijk, om nog maar te zwijgen van de vele meters substraat als afval die we willen vermijden.

Het proces stabiliseren en stabiel houden is dé oplossing. Dat kan je alleen door monitoring en door alle parameters te digitaliseren. Maar hiervoor moet je je operatoren meekrijgen en hen de switch laten maken. Stap voor stap, met de juiste mindset en door iedereen mee te nemen in het traject.

Eén voordeel: het kan! Of beter, het zal moeten wil flexo overleven in deze uitdagende tijden.

Doelgroep

Verantwoordelijken uit de flexodrukkerijen die in deze uitdagende tijden, op zoek zijn naar hoger rendement, minder inschiet en betere kwaliteit en met een nieuwe kijk durven kijken naar hun proces.

Kostprijs

Gratis

Inschrijven

KMO Portefeuille
Erkenningsnummer: DV.O101579

Docent(en)

Kristof Lobeau
,

Kristof Lobeau is sinds 2023 freelance docent bij VIGC en heeft een rijkgevulde ervaring opgebouwd binnen de wondere wereld van de bedrukking van verpakkingen. Hij studeerde zelf af aan het Higro in 1993 en bleef ook nadien de hele tijd in de grafische sector actief. Vrij snel kwam hij in contact met verpakkingsdrukwerk en dat heeft hij nooit meer losgelaten. Beginnen deed hij Drukkerij Danneels in Poperinge. Nadien volgden Athena Graphics (Roeselare) en Drukkerij Dejonghe (Ieper). Hij kon in die drie bedrijven kennis maken met de diverse druktechnieken maar toch werd flexo z’n grote passie. Gaandeweg groeide ook de overtuiging dat standaardisering en digitalisering de enige en juiste weg is voor een kwalitatief en rendabel drukproces.

Organisator(en)

VIGC

Locatie

Regio Gent

Inschrijven