Lerend netwerk – Duurzaam ondernemen in de grafische sector

  • 02/06/2022
  • 9:00 am - 12:00 am

  • Vanaf €704

Omschrijving

Online leren in kleine groep

Om productiebedrijven, leveranciers en organisaties te laten kennis maken met duurzaam ondernemen in de grafische sector, heeft VIGC hiervoor een ‘lerend netwerk’ opgezet. Dit bestaat uit vier online-workshops waarin we in kleine groep inzoomen op de ervaringen, inzichten en best practices van organisaties met gelijkaardige uitdagingen. Interactie tussen de deelnemers levert hierbij een meerwaarde op.

Duurzame uitdagingen voor grafische ondernemers

Grafische productie is van meet af aan verbonden met recyclage en circulaire economie. Vet-gebaseerde inkt kan mooi gescheiden worden van papiervezels, die op deze wijze meermaals hergebruikt kunnen worden. Bedrukt papier en karton is aldus een waardevolle grondstof waarrond inzamelstructuren en gespecialiseerde papierfabrieken zijn opgezet. Naast de recyclagecomponent wordt een grafisch bedrijf vandaag de dag geconfronteerd met veel bredere en complexere thema’s op vlak van duurzaamheid. De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben in 2015 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) goedgekeurd. Het betreft hier een reeks ruime nobele maar niet-bindende doelstellingen als ‘geen armoede en honger’, ‘goede gezondheid en welzijn, enz.

Fig. De 17 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Dit lerend netwerk heeft niet de ambitie om deze wereldproblemen op te lossen maar focust op hoe grafische productiebedrijven kunnen bijdragen aan deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De genomen initiatieven binnen bedrijven kunnen hierbij in volgende categorieën ingedeeld worden:

  • Medewerkers: Talent en diversiteit erkennen. Het wordt moeilijker om talent te rekruteren als je bedrijf niet duurzaam is!
  • Impact op de omgeving: Effecten op klimaat (o.a. CO2-uitstoot), recyclage, circulaire economie. Consumenten worden meer en meer gevoelig voor wat ze kopen.
  • Samenwerking: Vinden van de juiste partners (o.a. papier -en inktleveranciers).
  • Productie: Inzetten van hoogtechnologische productiemiddelen (o.a. lage inschiet).
  • Digitalisatie: Digitale component inbrengen in producten & processen (o.a. als basis voor efficiëntieverhoging).

Thematische online sessies

Sessie 1: kick-off

Inhoud:

In deze sessie wordt de basis van het lerend netwerk gelegd: historiek van duurzaamheid, verklaring van de nodige begrippen en normen, beschikbare tools op de markt en de Europese doelstellingen. Na afloop moet het duidelijk zijn wat het begrip duurzaamheid inhoudt en ken je de belangrijkste aspecten. We bekijken ook hoe de industrie en de overheid dit benadert.

Spreker:

Fons Put – senior consultant bij VIGC

Datum:

Donderdag 5 mei 2022 van 9.00u-12.00u

Sessie 2: productietechnologie & materialen

Inhoud:

Deze sessie behandelt hoe een grafisch bedrijf productietechnologie en materialen duurzaam kan inzetten. Hierbij worden volgende sub sectoren onder de loep genomen: commercieel drukwerk, large format, verpakkingen & labels.

Reeds bevestigde sprekers:

Giovanni Van der Weken – Sr Director – Specialist in Sustainable Print & Sign bij Drukkerij Bulckens – zwartopwit.be

Drukkerij Bulckens heeft reeds een historiek van 30 jaar in duurzame grafische productie. Giovanni geeft inzage hoe economische groei (het aantal medewerkers in de drukkerij is verdubbeld) gekoppeld kan worden aan duurzaamheid. Een proces waarbij medewerkers, leveranciers, materialen en klanten hun rol spelen.

Datum:

Donderdag 2 juni 2022 van 9.00u-12.00u

Sessie 3: grafische producten

Inhoud:

Deze sessie focust op de grafische eindproducten. Hoe duurzaam is het drukwerk dat bij de klant terechtkomt? Wat gebeurt er na gebruik? Is er circulariteit mogelijk?

Reeds bevestigde sprekers:

Axel Fischer – Head of Public Relations at INGEDE (International Association of the deinking industry)

Axel is de expert in het ontinkten van bedrukte materialen: door de inkt te verwijderen van de papiervezels kan je deze laatste immers meermaals hergebruiken om er recyclagepapier -en karton van te maken. Hij zal inzage geven in welke druktechnologie (offset, toner, inkjet,…) hoog scoren inzake circulariteit en welke niet, idem voor het gebruik van extra finishing (voorbeeld metaalfolies).

Datum:

Donderdag 30 juni 2022 van 9.00u-12.00u

Sessie 4: innovatie

Inhoud:

In de afsluitende sessie kijken we naar de nabije toekomst. Hoe kan je producten slimmer maken om een hogere duurzaamheid te bereiken? Hoe kan je duurzaam nieuwe producten ontwerpen?

Datum:

Donderdag 8 september 2022 van 9.00u-12.00u

Dit initiatief kadert binnen het industrie-partnership dat VIGC is aangegaan met technologiepartners Agoria en Sirris met goedkeuring van VLAIO. Voor meer info over het industriepartnerschap zie: https://www.industriepartnerschap.be/over

Het lerend netwerk is beperkt in aantal deelnemers. De vier thematische sessies kunnen online (ZOOM) gevolgd worden.


Deelname

De basiskost voor deelname aan een lerend netwerk bedraagt 2346 EURO. VLAIO voorziet echter in een aanzienlijke korting zodat we deelname kunnen aanbieden aan 704 EURO excl. 21% BTW. Let wel: het lerend netwerk is bedoeld voor een beperkte groep van 15 deelnemers.

#industriepartnerschap #sterkondernemen 

17 Vlaamse innovatiepartners, waarvan VIGC, slaan de handen in elkaar, onder leiding van Agoria en Sirris. Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.  

Dankzij de individuele en collectieve diensten van het industriepartnerschap kan u als Vlaams bedrijf rekenen op een schat aan expertise en jarenlange ervaring om uw technologische innovatie op te drijven in de 3 volgende thema’s : Digitalisering, Duurzaamheid &  Industrie 4.0. 

Kostprijs

Voordeeltarief - €704

Inschrijven

Organisator(en)

VIGC

Inschrijven