Lerend netwerk – Duurzaam ondernemen in de grafische sector

  • 27/02/2024
  • 9:00 am - 12:00 am
  • Online
  • Gratis

Omschrijving

Online leren in kleine groep

Om productiebedrijven, leveranciers en organisaties te laten kennis maken met duurzaam ondernemen in de grafische sector, heeft VIGC hiervoor een ‘lerend netwerk’ opgezet. Dit bestaat uit vier online-workshops waarin we in kleine groep inzoomen op de ervaringen, inzichten en best practices van organisaties met gelijkaardige uitdagingen. Interactie tussen de deelnemers levert hierbij een meerwaarde op.

Duurzame uitdagingen voor grafische ondernemers

Grafische productie is van meet af aan verbonden met recyclage en circulaire economie. Vet-gebaseerde inkt kan mooi gescheiden worden van papiervezels, die op deze wijze meermaals hergebruikt kunnen worden. Bedrukt papier en karton is aldus een waardevolle grondstof waarrond inzamelstructuren en gespecialiseerde papierfabrieken zijn opgezet. Naast de recyclagecomponent wordt een grafisch bedrijf vandaag de dag geconfronteerd met veel bredere en complexere thema’s op vlak van duurzaamheid. De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben in 2015 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) goedgekeurd. Het betreft hier een reeks ruime nobele maar niet-bindende doelstellingen als ‘geen armoede en honger’, ‘goede gezondheid en welzijn, enz.

Fig. De 17 ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Dit lerend netwerk heeft niet de ambitie om deze wereldproblemen op te lossen maar focust op hoe grafische productiebedrijven kunnen bijdragen aan deze duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Thematische online sessies

Sessie 1: kick-off

Inhoud:

In deze sessie wordt de basis van het lerend netwerk gelegd: historiek van duurzaamheid, verklaring van de nodige begrippen en normen, beschikbare tools op de markt en de Europese doelstellingen. Na afloop moet het duidelijk zijn wat het begrip duurzaamheid inhoudt en ken je de belangrijkste aspecten. We bekijken ook hoe de industrie en de overheid dit benaderen.

Leerdoelen:

• Weten wat ‘Sustainable Development Goals’ zijn.
• Het mechanisme van klimaatopwarming begrijpen.
• Weten wat een CO2-budget is.
• Het basisprincipe van een circulaire economie begrijpen.

Spreker:

Fons Put – senior consultant bij VIGC

Datum:

Dinsdag 27 februari van 9.00u-12.00u

Sessie 2: de duurzame drukkerij

Inhoud:

Deze sessie behandelt hoe een grafisch bedrijf productietechnologie en materialen duurzaam kan inzetten.

Leerdoelen:

• Inzicht in de nieuwste cijfers & trends van duurzaamheid
• De energie-efficiëntie van een drukproces kunnen duiden
• De duurzaamheid van plastics en papier correct inschatten
• Testimonial: Charter duurzaamheid
• Testimonial: Duurzaam drukwerk

Datum:

Dinsdag 12 maart 2024 van 9.00u-12.00u

Sessie 3: circulaire economie

Inhoud:

Deze sessie focust op de grafische eindproducten. Hoe duurzaam is het drukwerk dat bij de klant terechtkomt? Wat gebeurt er na gebruik? Is er circulariteit mogelijk?

Datum:

Dinsdag 26 maart 2024 van 9.00u-12.00u

Sessie 4: oplossingen & innovaties

Inhoud:

In de afsluitende sessie kijken we naar de nabije toekomst. Hoe kan je producten slimmer maken om een hogere duurzaamheid te bereiken? Hoe kan je duurzaam nieuwe producten ontwerpen?

Datum:

Dinsdag 16 april 2024 van 9.00u-12.00u

Dit initiatief kadert binnen het industrie-partnership dat VIGC is aangegaan met technologiepartners Agoria en Sirris met goedkeuring van VLAIO. Voor meer info over het industriepartnerschap zie: https://www.industriepartnerschap.be/over

Het lerend netwerk is beperkt in aantal deelnemers. De vier thematische sessies kunnen online (ZOOM) gevolgd worden.


Deelname

De basiskost voor deelname aan een lerend netwerk bedraagt 2346 EURO. VLAIO voorziet echter in subsidiëring zodat we het lerend netwerk gratis kunnen aanbieden. Let wel: het lerend netwerk is bedoeld voor een beperkte groep van 15 deelnemers.

#industriepartnerschap #sterkondernemen 

17 Vlaamse innovatiepartners, waarvan VIGC, slaan de handen in elkaar, onder leiding van Agoria en Sirris. Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.  

Dankzij de individuele en collectieve diensten van het industriepartnerschap kan u als Vlaams bedrijf rekenen op een schat aan expertise en jarenlange ervaring om uw technologische innovatie op te drijven in de 3 volgende thema’s : Digitalisering, Duurzaamheid &  Industrie 4.0. 

Kostprijs

Gratis

Voordeeltarief - €0

Inschrijven

Docent(en)

Fons Put
Senior Innovation Consultant,

Fons begon zijn carrière als service engineer bij de KODAK Graphic Division in Brussel. Na 2 jaar trad hij in de wereld van de kranten in de CONCENTRA groep: eerst als de coördinator voor de afdeling "Imaging" en later als de grafische/technische specialist.Sinds april 2006 is Fons senior consultant bij VIGC. In deze functie voerde hij talrijke projecten op kleurmeting & normalisatie, publiceerde meerdere papers en doceert print professionals in de wereld van kleur.

Organisator(en)

VIGC

Locatie

Online

Inschrijven

Lerend netwerk - Duurzaam ondernemen in de grafische sector - 27/02/2024 - €0