Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Elektronica in verpakkingen & labels

10 december

09:00 – 18:00

VIGC Academy Turnhout

Vanaf €99

Omschrijving

Het drukken van verpakkingen is een groeimarkt binnen de grafische industrie. Merkeigenaars worden voortdurend uitgedaagd om met innovatieve verpakkingsconcepten de strijd aan te gaan met de huismerken. Tijdens de VIGC-themadag rond smart packaging ontdekken we de toekomstige rol die elektronica in de verpakkingswereld kan spelen.

We verkennen de technologieën om communicatie tussen verpakking en smartphone op te zetten. Hierbij ligt de focus op radiocommunicatie via RFID/NFC en communicatie via het touchscreen van de smartphone. In dit laatste geval kan via een gedrukt patroon op basis van stroom geleidende inkt, data tussen verpakking en smartphone overgedragen worden. Een belangrijke uitdaging ligt in het gebruik van geschikte grafische productietechnologie om kostenefficiënt hoge oplages ‘smart’ verpakkingen te produceren.

Naast producenten van RFID/NFC -en Touchscreen gebaseerde printmaterialen, laten we ook de vertegenwoordigers uit ‘Smart Packaging’ aan het woord. Hier komen zowel de onderzoekscentra als bedrijven aan bod. De eerste om de integratie op papier en karton toe te lichten, de bedrijven om via casestudies de technologische vooruitgang en commerciële opportuniteiten te illustreren.

Het programma zit er als volgt uit:

Avery Dennison is een grote aanbieder van RFID/NFC-producten in de verpakking & labelmarkt. Analoog met RFID-tags in kleding, zijn er opties voor de verpakkingswereld. Het integreren van een NFC-tag in de verpakking opent mogelijkheden voor nieuwe vormen van interactie met de consument. Jordi Baeta, Market Development Manager EU | RFID/Intelligent Labels | Avery Dennison, legt uit.

TicTag is een pionier in communicatie tussen het touchscreen van de smartphone en een gedrukt multitouch-patroon. Tijl van Vliet, Co-Founder & CTO van TicTag geeft ons zijn visie over deze veelbelovende technologie.

In een consortium met IMEC, Fraunhofer, TU Chemnitz en de papierspecialisten van PTS, onderzoekt de universiteit Hasselt papiergebaseerde elektronicatoepassingen.  Jarne Machiels van IMO-IMOMEC brengt verslag uit van het ‘Paperonics’-project.

Verder zullen case studies de technologische vooruitgang en de commerciële opportuniteiten van smart packaging heel helder duiden. Jonas Vandecruys, Functional decoration specialist bij AB InBev en Hans van de Mortel, eigenaar van Metafas, geven duiding.

Als voorbereiding op dit sprekersprogramma bieden we in de voormiddag een introductie-opleiding in ‘Printed Electronics & functional printing’ aan. Hierin krijg je een basisachtergrond elektronica mee, alsook een overzicht van de gebruikte materialen, printtechnieken en toepassingen uit deze sector. Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen zijn:

  • Basisconcepten uit elektronica
  • Substraten en inkten voor printed electronics
  • Drukken met deze nieuwe materialen versus nieuwe uitdagingen
  • Verslag van ‘printed electronics’ – conferenties: IDTechEx, LOPEC en AIPIA.

Na het volgen van deze opleiding ken je de basisprincipes van printed electronics en kan je inschatten wat die voor jouw bedrijf/organisatie kan betekenen.

Er is lunch voorzien voor wie aan beide dagdelen deelneemt.

Programma

09.00u: Introductie workshop Printed Electronics & functional printing

12.00u: einde introductie workshop

13.00u: ontvangst met koffie

13.30u: welkom

13.40u: Technologie –  Geconnecteerde verpakking & labels via RFID & NFC (Jordi Baeta | Market Development Manager EU | RFID/Intelligent Labels | Avery Dennison)

14.10u: Technologie –  Smartlabels via Multitouch (Touchscreen) op verpakkingen (Tijl van Vliet, Co-Founder & CTO van TicTag)

14.40: Research – Paperonics: lage kost elektronica papier & verpakkingstoepassingen (Jarne Machiels | MO-IMOMEC – Functional Materials Engineering & Packaging Technology Centre)

15.10: Pauze

15.30: Casestudie – AB-Inbev (Jonas Vandecruys, Functional decoration specialist bij AB InBev)

16.00: Casestudie – Metafas (Hans van de Mortel, eigenaar Metafas)

16.30: afsluiten + conclusies

16.40: netwerkdrink

18.00: einde

Kostprijs

LEDEN

Workshop & seminarie: €255
Enkel seminarie: €99

NIET – LEDEN

Workshop & seminarie: €365
Enkel seminarie: €120

Verhinderd voor deelname? Laat zo snel mogelijk iets weten. Bij annulatie minder dan twee dagen vóór de opleiding wordt het volledige bedrag van de opleiding aangerekend. Raadpleeg onze annulatievoorwaarden voor meer informatie.

Met de ondersteuning van:

Gegevens

Datum:
10 december
Tijd:
09:00 - 18:00
Evenement Categorie:

Organisator

VIGC
Telefoon:
+3214403990
E-mail:
info@vigc.be
Website:
www.vigc.be

Locatie

VIGC Academy
Campus Blairon 5
Turnhout, Antwerpen 2300 België
+ Google Maps
Telefoon:
+32 14 40 39 90
Website:
www.vigc.be