Drukken van goudinkten

Met de feestdagen achter de rug kon deze vraag niet achterwege blijven: hoe kan ik stabiel goudinkt drukken? De drukkerij startte met een testdruk met een kleine hoeveelheid goudinkt (1 kg). Hierna werd met een grotere hoeveelheid (5kg) de eerste productie gedraaid met (helaas) een niet bevredigend resultaat als gevolg.

Fig. Drukresultaten met goudinkt.

Meten is weten, enkele controlemetingen maken duidelijk hoe je in productie aan de slag kan om er zeker van te zijn dat je het goedgekeurde testvel benadert:

Fig. De meetgegevens van het testvel en 2 productieresultaten

Densiteit

Baseer je je op densiteitsmeting om de laagdikte van de goudinkt te controleren, dan zal je waarschijnlijk automatisch de densiteit van de blauwfilter (gele kleur van goud) terugkrijgen. Dit is niet de beste optie: voor het testvel en de 5kg-productie is er voor de blauwfilter een verschil van 0.08 densiteit, voor de groenfilter 0.12 densiteit. De groenfilter (voor magenta-inkt) gaat je dus beter helpen om de laagdikte nauwkeuriger te sturen.

Glans

De glansmeter toont dat te weinig inktlaagdikte de glans direct met 7 glanspunten laat dalen, dus ook prima geschikt voor kwaliteitscontrole.

Kleur

Als je vertrekt van Lab-kleurgetallen dan gebruik je eigenlijk ook 3 kleurfilters, analoog als bij densiteit. Je kan hier de L*waarde (licht-donker) en b*waarde (hoeveelheid geel) gebruiken om de laagdikte te verifiëren.

Andere mogelijke hulpmiddelen voor een stabiele afdruk met goudinkt zijn o.a. geel drukken als onderlaag of werken met 2 drukplaten om met de zware goudinkt voldoende laagdikte te bekomen.

De Infodesk is één van de ledenvoordelen bij VIGC. Het fungeert als ‘eerste hulp’-lijn naar onze VIGC-experten, waar leden snel en gratis advies kunnen krijgen voor dringende vragen. Als een vraag complexer is en meer dan één uur onderzoek vereist, kunnen leden gebruik maken van een korting tot 30% op uitgebreider advies.