‘DRUK’ mee jouw stempel op de toekomst!

Heb jij ook zo veel ideeën maar weet je niet goed hoe je die moet uitwerken? Of zou je graag eens een idee aftoetsen en bespreken met gelijkgestemden? Lees dan zeker verder want met heel veel enthousiasme lanceer ik vandaag een warme oproep om samen met zo veel mogelijk vertegenwoordigers uit de brede Europese Grafische Industrie onze sector heruit te vinden.

Heruitvinden?

“Wat wil je gaan doen? De sector heruitvinden … ?” Laten we dit toch maar even kaderen. In de laatste week van oktober nodigen we graag alle mensen met passie voor onze grafische sector uit om in teamverband mee na te denken over innovatieve oplossingen voor onze grafische industrie.

Tijdens de afgelopen pandemie is het nogmaals duidelijk geworden dat ons economisch model best wel kwetsbaar is. Langs de andere kant zien we ook dat er veel veerkracht binnen bedrijven is en dat een crisis als deze het beste in mensen naar boven haalt. Ook in onze grafische sector was dat het geval! Veel bedrijven zijn het afgelopen jaar dan ook creatief aan de slag gegaan met nieuwe producten, diensten en businessmodellen.

Deel jouw passie!

Dit sluit naadloos aan op het concept van de (virtuele) hackathon. Strikt genomen is dit een design-sprint evenement – dikwijls gebaseerd op softwareontwikkeling – waar mensen in kleine teams samenwerken rond softwareprojecten. Het doel is om een software of hardware proof of concept af te leveren op het einde van het evenement.

Wij benaderen dit concept enigszins anders en verruimen de insteek naar uitdagingen die relevant kunnen zijn voor de brede grafische sector. Wij zoeken met andere woorden teams of individuen die gedurende 2 dagen samenwerken aan een uitdaging die kan leiden naar een innovatieve oplossing voor de sector, een grafisch bedrijf of leverancier. Dit kan gaan van nieuwe marktbenaderingen of businessmodellen tot nieuwe producten of services, en jawel het mag ook software of hardware gerelateerd zijn.

Onder begeleiding van Mentoren (professionals met verschillende specialismen uit onze industrie) en met tips vanuit het organisatiecomité gaan de deelnemende teams aan de slag met een door hen gekozen uitdaging. Dit is een intensief maar vooral verrijkend proces dat aan het einde van de tweede hackathon dag moet leiden naar een (virtuele) presentatie van de oplossing aan een internationale jury.

Teams kunnen samengesteld worden uit productiebedrijven, leveranciers, studenten of vakverenigingen. Door het virtuele karakter kunnen de teams divers en locatie onafhankelijk samengesteld worden. De mooiste resultaten worden gehaald als deelnemers met verschillende achtergronden en specialismen zich verenigen in een gelegenheidsteam!

Europees karakter

Door verschillende Europese sectorfederaties te betrekken in de organisatie en met steun van Intergraf en EY krijgt deze hackathon een internationaal kader. De deelnemende teams zullen dus heel wat aandacht krijgen in binnen- en buitenlandse media. Bovendien wordt de top 3 live geïnterviewd op Het Congres van VIGC dat dit jaar weer fysiek zal worden georganiseerd.

Mensen met verschillende achtergronden ontmoeten, twee dagen creatief en hands on bezig zijn met innovatie en dit kunnen koppelen aan een leuke ervaring met heel wat plezier, dat is waar het bij deze hackathon om draait.

Wil jij niet aan de zijlijn blijven staan en wil je actief jouw kennis voor de industrie ter beschikking stellen? DRUK dan zeker jouw stempel op onze grafische toekomt in de laatste week van oktober!

Jos Steutelings
Jos heeft als prepressverantwoordelijke en business proces manager 18 jaar ervaring opgebouwd in de mediasector bij Concentra en Mediahuis. Hij startte in 2014 bij VIGC als senior innovation consultant. In deze functie startte hij het web-to-print project mee op. Sinds april 2019 heeft Jos de leiding van VIGC overgenomen.
Expertisedomeinen waarvoor Jos bij het VIGC kan worden aangesproken zijn: online print, workflow optimalisatie, proces audits, changemanagement, projectmanagement en innovatietrajecten.