Design en prepress

PDF viewer check


Uit het VIGC-onderzoek naar PDF-viewers is duidelijk gebleken dat niet elke PDF-viewer met een drukklare PDF overweg kwam: sommige elementen worden compleet verkeerd getoond. Gezien het grote aantal reacties achteraf – sommige drukkers worden bijna wekelijks met deze problematiek geconfronteerd – en het feit dat het moeilijk is om klanten aan te zetten om de juiste tools en de juiste instellingen te gebruiken, heeft het VIGC een nieuwe tool ontwikkeld: de VIGC PDF-viewer Check.

De VIGC PDF-viewer Check is nu beschikaar in het Nederlands, het Frans, het Engels en het Deens!

Het concept van de ‘VIGC PDF-viewer Check’ is vrij eenvoudig: het gaat om een PDF van één pagina (<1MB), die door de drukkerij, het prepress-bedrijf als eerste pagina wordt ingevoegd bij drukproeven in PDF-formaat. Indien de klant de juiste PDF-viewer gebruikt, met de juiste instellingen, dan verschijnt er enkel een vriendelijke boodschap met de vraag om de proef grondig na te kijken en met enkele tips waar zeker op moet gelet worden. Als er een onaangepaste PDF-viewer wordt gebruikt, of bepaalde instellingen zijn verkeerd, dan zal er een niet mis te verstane boodschap op het scherm verschijnen: VERKEERDE VIEWER OF VERKEERDE SETTINGS. Er staat ook onmiddellijk bij welke PDF-viewers wél correct werken, waar de gratis Adobe Reader – de enigste betrouwbare gratis PDF-viewer uit de VIGC test – te downloaden is en welke settings eventueel moeten gewijzigd worden. Kortom: zowel het probleem als de oplossing komen in de VIGC PDF-viewer Check aan bod.

Een praktijkvoorbeeld: de drukker zag het linkerbeeld, de klant het rechterbeeld. De witte tekst stond in ‘overprinting’. Vermits de meeste PDF-viewers dit concept niet kennen, zullen ze het niet correct weergeven.

RTEmagicC_2011_03_VIGC_whiteoverprint_L-GOOD_R-WRONG_500px.png