Design en prepress

Output Essentials


Update 19/06/2014: het InDesign CS6 paneel is compatibel met Adobe InDesign CC 2014. Maar er is wel een probleem met het Photoshop CS6-paneel: in Adobe Photoshop CC 2014 wordt het paneel niet geladen (meer info in deze online discussie).

Update 26/06/2013: de panelen voor CS6 zijn compatibel met Adobe CC!

Update 27/04/2013: er zaten enkele kleinere foutjes in de ‘tooltips’, deze werden gecorrigeerd.

Update 10/11/2012: leest de bespreking op CreativePro.com: ‘powerful new tool’, ‘extremely useful’, ‘extremely important tool’. Dit zijn de woorden van Mike Rankin, een gekende InDesign expert!

Adobe InDesign en Adobe Photoshop zijn zeer krachtige tools. Maar soms is het moeilijk om de juiste tools te vinden. Het vraagt meerdere muisklikken, in verschillende plaatsen. Omdat sommige functies écht belangrijk zijn, zelfs essentieel voor een consistente output, heeft het VIGC twee panelen ontworpen voor InDesign en Photoshop (CS5 en CS6/CC). Deze panelen, die gratis verkrijgbaar zijn, helpen ontwerpers om correcte documenten te creëren, zonder veel rompslomp.

Het VIGC Output Essentials paneel voor InDesign wordt ook aanbevolen door Medibel+. Erwin Danis, directeur premedia bij Roularta Media Group en bestuurder bij Medibel+: “Het VIGC Output Essentials-paneel is een praktisch antwoord op een concreet probleem: het structureert en vereenvoudigt het werk van de designer, waardoor de kwaliteit van ‘drukklare’ files gegarandeerd wordt. Vanuit dit ene paneel heeft de designer onmiddellijk toegang tot alle essentiële functies. Zeer praktisch dus en het aanbevelen waard.”

Het VIGC Output Essentials voor InDesign paneel bevat twee verschillende workflows: een eerste voor EPUB’s, web en tablet publishing en een tweede voor drukwerk en ‘hybride’ toepassingen. Het paneel zelf is opgedeeld in vijf verschillende stappen:

  1. Het laden van preflight profielen en export presets
  2. Basisinstellingen voor documenten, met bv. kleurinstellingen, overprint preview, afloop (bleed)
  3. Preview van documenten
  4. Controleren van documenten zelf, met bv. de preflight functie in Adobe InDesign, maar ook een check op lokale formattering (essentieel voor publicatie van EPUB’s) en opsporen van beelden met een te hoge inktbezetting
  5. Exporteren/inpakken, met bv. export naar EPUB, naar een drukklare PDF of het inpakken van het document via de ‘package’ functie.

Een aantal van deze functies zijn specifiek aangepast voor een van beide workflows, een aantal andere zijn identiek voor beide workflows.

RTEmagicC_d17aa08e0b.png

Naast het paneel voor Adobe InDesign, hebben we ook nog een beperkter paneel ontworpen voor Adobe Photoshop. Daarin zijn verschillende functies met betrekking tot kleur en color management samengebracht.

RTEmagicC_cf7af3f954.png

Hieronder ziet de verschillende delen van de VIGC Output Essentials voor Adobe InDesign (CS5 en CS6/CC).

RTEmagicC_8f357415fb.png

RTEmagicC_5382e299e3.png

RTEmagicC_ccefb3c3f8.png

RTEmagicC_b1d0de72e5.png

RTEmagicC_19e087d055.png