De kracht van structural design
Je hebt een (nieuw) product en je wil dat in de markt zetten.
Dan is het cruciaal om eerst goed na te denken over diverse aspecten:
Wat is mijn product? Welke vorm heeft het? Hoe zwaar is het? Hoe breekbaar is het?
Wie gaat het verkopen en waar? Hoe zal het vervoerd worden? Welk materiaal is best geschikt? Hoeveel materiaal is er nodig om het product goed te verpakken, te beschermen zowel bij vervoeren als bij stapelen? Waar wordt het product gebruikt? Wie zal het product kopen? Hoe zal de verpakking geopend worden en door wie? Wat gebeurt er met de verpakking na gebruik? Hoeveel zal het product kosten?…
De antwoorden op deze uitgebreide vragenlijst zijn essentieel voor het kiezen van de juiste materialen en vorm van de verpakking.
Structureel ontwerp voor verpakkingen
Structural design voor verpakkingen richt zich op het creatieve en technische proces van het ontwerpen van de fysieke vorm en structuur van verpakkingen. Dit omvat niet alleen het visuele aspect, maar ook de functionaliteit, de stevigheid, het gebruiksgemak en milieuvriendelijkheid van de verpakking. Het omvat het selecteren van de juiste materialen, het ontwerpen van de constructie en het vinden van innovatieve oplossingen om de verpakte producten veilig en aantrekkelijk te presenteren.
Functionaliteit voorop
Bij het ontwerp van de verpakking is functionaliteit van groot belang. Een goed ontwerp moet het product veilig beschermen maar tegelijkertijd gebruiksgemak bieden. Het moet materiaalverspilling minimaliseren, stapelbaar zijn zonder schuiven, het product beschermen tijdens transport en gemakkelijk te openen en te sluiten zijn.
Of soms ook moeilijk te openen zijn, bijvoorbeeld als veiligheid voor kinderen.
Duurzaamheid krijgt meer prioriteit
De afgelopen jaren is de verpakkingsberg sneller gegroeid dan de economie en de bevolking van de EU. Daarom worden er nieuwe regels van toepassing. Bedrijven zullen ook de hoeveelheid materiaal voor verpakkingen verplicht tot een minimum moeten gaan beperken. Buitensporig grote verpakkingen om kleine producten te vervoeren zal niet meer aanvaard worden. Dubbele wanden en valse bodems zullen kritisch moeten bekeken worden.
Ook het verminderen van de ecologische impact van een verpakking heeft een groeiende invloed op het structurele ontwerp. Dit is echter vrij complex, gezien de verschillende LCA-tools (levenscyclusanalyse) die beschikbaar zijn om verpakkingen te vergelijken, vaak verschillende resultaten geven.
Voor meer informatie hierover kan je het TACTIC-project van Pack4Food en Flanders Food volgen.
Innovatie als drijvende kracht
De software voor structureel ontwerp evolueert voortduren met steeds weer interessante innovaties. Het beheersen van structural design is van onschatbare waarde voor grafische bedrijven die streven naar digitalisatie en automatisatie. Speciale toepassingen zoals ook virtual prototyping en productontwikkeling kunnen de productiviteit in de verpakkingsketen aanzienlijk verhogen. Software en analyse is cruciaal om specifieke oplossingen aan te kunnen bieden.
Een digitaal verpakkingsontwerp biedt de flexibiliteit om snel en efficiënt aanpassingen door te voeren en zich zo onmiddellijk te kunnen aanpassen aan nieuwe richtlijnen en regelgeving. Dit is essentieel voor het succes van een brand.
VIGC wil jullie graag meer informatie geven over dit boeiende onderwerp en organiseert een masterclass op 25 juni in Gent. Carl van Rooy samen met enkele interessante sprekers zullen je helpen beter te begrijpen hoe verpakkingsontwerp en – productie hand in hand gaan.
Mocht je nog vragen hebben, contacteer me zeker!
Je kan je inschrijven via de agendapagina op onze website.