Het recent in Geraardsbergen opgerichte DB Druk display & packaging investeerde in een Canon Arizona-6170 High Flow UV vlakbedprinter waarmee het golfkarton voor unieke winkeldisplays en kleine series kartonverpakking gaat bedrukken. Een niche, waarin volgens zaakvoerder David Bauwens, enorm groeipotentieel zit.

DB Druk display & packaging is eigenlijk een spin-off van de reeds bestaande commerciële drukkerij met dezelfde naam in Geraardsbergen. De spin-off kwam er naar aanleiding van een overeenkomst met Pure Value Europe om de covers van het door hen ontwikkelde Proteus Smart Display systeem te bedrukken. Zaakvoerder David Bauwens vertelt: “Het Proteus Smart Display is een slimme, compacte en herbruikbare promo display die voorzien wordt van een gepersonaliseerde bekleding. En dat laatste is waar wij in the picture komen. De normale lead time voor het ontwikkelen van een display is meestal maanden, maar dankzij de herbruikbare en aanpasbare structuur van het Proteus systeem hoeft nu enkel nog de buitenbekleding vervangen te worden, waardoor de ontwikkeltijd drastisch ingekort wordt.”

Kort op de bal spelen

Het verhaal wordt nog beter, want doordat enkel de cover wordt gewisseld, vermindert ook de hoeveelheid karton die gebruikt wordt. David Bauwens: “In vergelijking met de klassieke promo displays uit karton of reboard, waarbij de hele display wordt vervangen, wordt bij het Proteus systeem enkel het deel voor de merkcommunicatie gewisseld. Doordat de draagstructuur behouden blijft, wordt er tot 85% minder karton gebruikt. Dat maakt het systeem niet alleen milieuvriendelijker, maar ook een pak interessanter voor de brandowners, waardoor ze nog sneller en korter op de bal kunnen spelen met speciale promoties of productintroducties.”

Elke display is uniek

Het Proteus systeem is daarenboven compact opvouwbaar voor transport en volledig aanpasbaar via een ingenieus telescopisch mechanisme. David legt uit: “Via unieke symbolen die meegedrukt worden op de rand van de cover, weet degene die het display wisselt exact welke aanpassingen er moeten gebeuren. En dat is nu juist het mooie van het systeem, want doordat de cover niet alleen de promotie bevat, maar evengoed de gebruiksinstructies voor de wissel, neemt de ombouw van een display slechts enkele minuten in beslag. Elke display is dus uniek en zoiets kan je alleen maar met digitale technologie realiseren.”

Greener Packaging Award

Om het systeem nog efficiënter te maken, is elke Proteus display voorzien van geavanceerde IoT (internet of things) technologie. Via een app of online dashboard, kan de gebruiker in real-time data opvragen van de display. Zo kan men onder andere traceren waar een displays staat, wat de temperatuur in de winkelruimte is en ook hoeveel er van de totale display reeds verkocht is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Proteus de grote winnaar was op de Greener Packaging Award uitreiking in 2017. Deze prijs, die tweejaarlijks wordt uitgereikt door VAL-I-PAC en Fost Plus, beloont duurzame verpakkingen en initiatieven die de circulaire economie stimuleren.

Dat DB Druk display & packaging hiervoor met Canon in zee gingen, is zeker geen toeval volgens David Bauwens. “Enerzijds werken wij al jaren met Canon apparatuur en dat is altijd prima verlopen. Anderzijds kwam de Canon Arizona-6170 High Flow voor onze toepassing als beste machine uit de bus. Het printformaat van 3,2 x 2,5 meter is meer dan wat we initieel nodig hebben, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Daarenboven beschikt deze machine over een ongelofelijk sterk vacuüm. De Arizona 6170 High Flow is immers speciaal ontwikkeld om poreuze media of zelfs niet-rechte harde media zoals karton perfect vlak op de tafel aan te zuigen. Last but not least was de fenomenale printkwaliteit van de Arizona doorslaggevend. Zelfs bij de maximale printsnelheid van 155 m²/h blijft de beeldkwaliteit top en kan je zelfs de kleinste tekst nog perfect lezen.
Laat de displays maar komen, wij zijn er helemaal klaar voor!”

Zaakvoerder David Bauwens en Accountmanager Johan Vanbossuyt bij de Canon Arizona printer en een Proteus display