BYE, BYE PDF REVIEWS

Tijdens de afgelopen Creative Pro conference kregen de aanwezigen een onverwachte sneak peek van een nagelnieuwe feature in InDesign: Share for Review. Is dit het einde van de PDF reviews? Je leest er alles over in deze blogpost.

A game changing new feature

Het was Sr. Product Manager Abhinav Agarwal die het publiek trakteerde op wat een ‘game changing new feature’ wordt genoemd voor InDesign en het huidige review proces op basis van PDF permanent naar de eeuwige jachtvelden moet verbannen. De officiële release van de Share for Review feature staat ingepland voor 15 juni. Je zal dus nog een klein beetje geduld moeten oefenen alvorens met deze nieuwe feature aan de slag te kunnen.

Share button

In de nieuwe update van InDesign, die er dus spoedig zit aan te komen, zal je bovenaan het scherm een nieuwe Share button ontdekken. Onder deze button zit een rits aan exportmogelijkheden verstopt: Publish Online, Package, Export, Quick Export as PDF en dus ook Share for Review.

De nieuwe Share button vind je bovenaan het scherm © Indesignsecrets.com
Onder de Share button zitten verschillende exportmogelijkheden © Indesignsecrets.com

Publieke of private review link

Kies je voor Share for Review dan genereert InDesign een link die je kan delen. Je kan deze publieke link beveiligen met een paswoord maar je kan evenzeer een meer private link aanmaken door een aantal specifieke mensen toe te voegen aan de lijst met reviewers.

In de browser

De klant ontvangt vervolgens een mailtje. Klikt hij op de link dan opent het document zich in de browser. Daar kan de klant comments nalaten door pins te plaatsen op de pagina of zelf met een soort van Pencil tool bepaalde gebieden in de opmaak te markeren. Aan elke pin of aanduiding op de pagina kan de klant instructies koppelen voor de ontwerper.

De klant kan het document openen in de browser © Indesignsecrets.com
De klant kan comments plaatsen bij pins of gemarkeerde gebieden © Indesignsecrets.com

Nieuw Review panel

Terug in InDesign krijg je in het nieuwe Review panel alle comments netjes op een rij. Klik je op een bepaalde comment, dan spring je meteen naar de betreffende pagina. Is de opmerking verwerkt, dan kan je de comment markeren als opgelost, verwijderen of een reply formuleren. Zijn alle opmerkingen verwerkt dan kan je een bijgewerkte versie versturen via Share for Review en de review link updaten.

Het nieuwe Review panel in InDesign © Indesignsecrets.com

Prima eerste aanzet

Het is duidelijk dat Share for Review best wat potentieel heeft, al zijn de beschikbare commenting tools op dit moment gerust pover te noemen en geenszins te vergelijken met de uitgebreide feature set in Acrobat. Maar het is een prima eerste aanzet om die onhandige omweg via Acrobat in te korten.

En ja, je kan vandaag al PDF comments rechtstreeks importeren in InDesign. Maar laten we wel wezen, eigenlijk is dat maar een halve oplossing. Met Share for Review heeft InDesign een tool in huis die ons laat dromen van gestroomlijnde correctierondes en een meer efficiënte workflow. Dus, beste Adobe, laat het hier niet bij en werk deze feature verder uit tot de volwaardig professionele tool die het eigenlijk hoort te zijn.

Jumpline
Dit artikel werd één op één overgenomen van www.jumpline.eu