Blik in de toekomst.

MindGate is een initiatief van de stad Leuven en High-Tech bedrijven uit de regio. Één van hun leuke initiatieven zijn visionairseminaries waarbij op zoek wordt gegaan naar trends in de nabije toekomst. Het visionairseminarie rond gedrukte en flexibele elektronica gaf inzage in een trend die voor de grafische sector tot verstrekkende gevolgen kan leiden.

Raghu Das, CEO van IDTechEx viel met de deur in huis met de oorlog tussen brands en retailers (diezelfde dag in het nieuws: Colruyt haalt Nestlé-producten uit de rekken!). Brands verliezen marktaandeel en trachten dit te herstellen via nieuwe geavanceerde verpakkingsconcepten. Met behulp van gedrukte elektronica zijn een aantal trendsetters in de markt terug te vinden. Enkele voorbeelden:

  • Sprekend papier. Papier via printed electronics omgevormd tot een luidspreker (Dit was een hit in Japan).

  • Lichtgevende labels, actie van het whiskymerk Ballantine’s.

  • Geintegreerd display. Een lopende tekst op een kartonverpakking voor sigaretten.

  • NFC-tags. Met je smartphone kan je door de verpakking te “taggen” connectie maken met het internet. Voor meer info hierover zie onze januari-nieuwsbrief.

Internet of Things kon op dit visionair seminarie niet ontbreken, John Biggs, senior principal engineer bij ARM, gelooft er alvast 100% in. Begin jaren ’90 ontwierp ARM de electronica voor de Apple Newton, een handheld device dat we als een voorloper van de succesvolle iPhone kunnen beschouwen. Dit heeft geleid tot een 95%-aandeel in smartphone-elektronica. In het Internet of Things-scenario worden in de toekomst 1 triljoen objecten met mekaar geconnecteerd . Hiervoor investeren ze stevig in onderzoek naar het drukken van electronica op flexibele materialen. De afzetmarkt is dan ook groot: smart sensors, intelligent packaging, disposable health monitoring systems…

Fig. Het Internet of Things connecteert dagelijkse gebruiksvoorwerpen.

Gerwin Gelinck houdt zich als program director Holst Centre bezig met de “next-generation displays”. Inzake technologie markeren we hier de verdere opmars van OLED, waarbij ook productie via print op de agenda staat. Ook voor mobile screens zijn er mooie innovaties in het vooruitzicht. De schermen worden flexibel en zullen hogere resoluties bevatten; ook “air-born haptics” dienen zich aan. Dit laatste is werkelijk out-of-the -box denken over communicatie en werd uitstekend toegelicht door David Cheyns van Imec. De term “air-born haptics” slaat op het gericht genereren van geluidsgolven, waardoor je het gevoel krijgt iets aan te raken! De eerste toepassingen worden verwacht in smartphones, automotive en de medische wereld.

Fig. Toepassing van “air haptics” in de automobielindustrie. Hierbij detecteert het bedieningspaneel de aanwezigheid van je hand en simuleert daarna een aanraking via geluidsgolven. De bedieningsknop weet al dat je hem gaat aanraken alvorens je dit effectief heb gedaan!

Voor de grafische sector kondigen zich dus interessante tijden aan! MindGate toonde ons een aantal nieuwe ontwikkel-paden: slimme verpakkingen, internet of things, gedrukte flexibele displays en “air haptics”. Communicatie en integratie zullen hierbij een essentieel onderdeel zijn. We houden bij VIGC de vinger aan de pols …