Aluscreen heeft wereldprimeur zelflerende cobot

“Bedrukking in aluminium is als een tatoeage”

Specialist in het onuitwisbaar bedrukken van aluminium en kunststoffen Aluscreen uit Ichtegem installeerde als eerste in de sector een cobot – een collaboratieve robot – met artificiële intelligentie. Op basis van metadata leert hij zich zelfstandig handelingen aan. “Hierdoor beheren we productiepieken beter waardoor we een nog betere kwaliteit en snellere service aan onze klanten kunnen aanbieden”, vertellen zaakvoerders Carmen Vermeersch en Jan Oost.

Aluscreen in de Industriestraat in Ichtegem werd in 2012 overgenomen door Carmen Vermeersch en Jan Oost. “Wij hebben een financiële achtergrond en werkten als expats in de streek van Grenoble. Nadat we uit Frankrijk naar België terugkeerden, zochten we een bedrijf om zelf te ondernemen. We hadden geen grafische achtergrond maar precies dat hielp ons om de zaken door een andere bril te bekijken”, vertelt Carmen Vermeersch. “Aluscreen was een klassiek sign-bedrijf dat met zeefdruk aluminium typeplaten en reclamedragers maakte. Vanaf 2016 sloegen we de weg in naar digitaal drukken en geautomatiseerde afwerking, ondersteund door een ERP-systeem.”

Jan Oost: “We specialiseren ons in het bedrukken van alle vermeldingen in aluminium en kunststof die aan een machine hangen: van het typeplaatje tot het bedieningspaneel.  Ook naamplaatjes om producten een extra uitstraling te geven, behoren tot onze niche.  Dus zowel toepassingen voor industrie als voor branding.”

De bedrukking in aluminium kun je het best vergelijken met een tatoeage. De vermeldingen zitten veilig beschermd in een ‘onderhuidse’ krasbestendige laag. Al het frees-en snijwerk van de producten, en graveerwerk door lasering wordt in-huis gedaan. Bij al onze gebruikte technieken ligt de focus op enerzijds kwaliteit en duurzaamheid en anderzijds flexibiliteit en snelle levering. In alles wat we doen streven we er naar om een blijvende indruk na te laten. Letterlijk en figuurlijk.”

Menselijk talent

Sinds kort pakt Aluscreen uit met een wereldprimeur. “We kregen van Zünd, Zwitserse fabrikant van snijsystemen, de primeur om het eerste exemplaar van een cobot met artificiële intelligentie te integreren met hun machine. Voor de installatie van de cobot deden we een beroep op integrator NiniX Technologies uit Brugge. Wat dit geheel zo uniek maakt is dat metadata het frees- en snijproces alsook de pick and place gaat sturen. Zo kunnen we uit 1 plaat bedrukte aluminium meerdere gefreesde eindproducten voor verschillende klanten met verschillende verzendwijzes automatisch uitsorteren”, vertelt Jan Oost.

Deze innovatie past perfect in de bedrijfsfilosofie, benadrukt Carmen Vermeersch: “We streven ernaar om onze bedrijfsprocessen zo lean mogelijk te maken. De volledige flow, van offerte tot levering moet zo vlot mogelijk verlopen. Met deze ondersteuning voor mechanische taken, komen onze menselijke talenten beter tot hun recht. Want ook duurzaamheid in de arbeidssituatie – door variatie en ergonomie – is belangrijk.”

“De machine leert van elk product hoe het moet verpakt en verzonden worden.” — Jan Oost en Carmen Vermeersch

Uitbreiding

Aluscreen heeft een uitgebreid cliënteel in uiteenlopende sectoren in België, Nederland en Frankrijk. “We maken het verschil met de juiste materialen, nauwkeurige afwerking en tijdige levering.  In de nabije toekomst zetten we meer in op online marketing om nog gemakkelijker gevonden te worden. “We kijken nu al uit naar een nieuwe locatie om verder te kunnen groeien”, besluiten de zaakvoerders.

Carmen Vermeersch en Jan Oost van Aluscreen bij de innovatieve cobot. – RJ – Foto MVN

www.aluscreen.be