25 jaar PDF & Ghent Workgroup nieuws
Het is u misschien ontgaan, maar PDF bestaat dit jaar 25 jaar. Wat ooit startte als een initiatief om documenten op een apparaat onafhankelijke manier over verschillende computerplatformen te kunnen delen, is uitgegroeid tot een wereldstandaard voor het uitwissel van rijk geïllustreerd grafisch materiaal én voor applicaties die ver buiten het grafische rijken.
Kijk maar naar PDF/UA (Universal Access) of PDF/A voor archivering. Ook voor ‘Engineering’ (PDF/E) en voor variabel en transsectioneel printen (PDF/VT) werden er over de jaren heen verschillende PDF ‘subsets’ of standaarden geïntroduceerd.
Begin 2000 is overigens Ghent Workgroup erbij gekomen. Bovenop de vrij kort ervoor gelanceerde PDF/X-standaarden (de ‘X’ staat overigens voor Blind Exchange) hebben zij een aantal specifieke ‘requirements’ of vereisten toegevoegd die het uitwissel van advertenties, maar ook andere types van drukwerk nog verder vereenvoudigen. PDF/X is overigens de éérste van een hele reeks PDF-gebaseerde ISO standaarden, waarvan het eerder vermelde PDF/UA, PDF/A, PDF/E en PDF/VT maar enkele voorbeelden zijn.
Zin om de volledige geschiedenis van PDF er eens op na te lezen? Surf dan eens naar dit mooi blog-artikel van Adobe of bekijk een van de in juni gepubliceerde filmpjes op de website van Ghent Workgroup.
Meer moois van Ghent Workgroup
Naast de viering van 25 jaar PDF werd door Ghent Workgroup (GWG) het initiatief genomen om de pagina om applicatie-instellingen te downloaden volledig te vernieuwen. De oude interface werd omgetoverd tot een meer moderne en eenvoudigere pagina waar je instellingen voor Adobe CC, Enfocus PitStop en EFI Fiery JobFlow kan terugvinden. Leuk om weten is dat deze applicatie settings door VIGC gecontroleerd worden en dat VIGC al meer dan 10 jaar de enige organisatie ter wereld is die dit voor GWG doet. De rechtstreekse link naar de nieuwe application settings download pagina vind je hier.
Als laatste geef ik u ook nog graag de recent gepubliceerde ‘Transparency Best Practices 2018’ white paper van Ghent Workgroup mee, een ideaal naslagwerk om meer inzicht te krijgen in de diepere eigenschappen van (live) transparantie. Een rechtstreeks link naar de downloadpagina vind je hier.