10 essentiële tools voor designers

‘The right tool for the job’. Ook als grafisch ontwerper is het belangrijk om met de juiste gereedschappen te werken. Kwestie van die almaar dwingender deadlines de baas te blijven. VIGC zet 10 essentiële tools op een rijtje voor een goed uitgeruste studio.

  1. Desktop

Alles start natuurlijk met een degelijk werkstation. De tijd dat de Mac de voor de hand liggende en evidente keuze was voor de creatieve professional, ligt achter ons. Apple koos al lang geleden voor het pad van de consumer electronics en verdient sloten geld door de ene na de andere prijzige iPhone los te laten op een schijnbaar onuitputtelijke bron aan kooplustigen. De professionele gebruiker blijft bij dit alles toch wat verweesd achter. De huidige MacPro, gelanceerd in 2013, werd door ontwerpers met dubbele gevoelens onthaald. Ja, het is een leuk design, maar de gebrekkige uitbreidbaarheid is voor velen een serieuze tekortkoming. Anders dan vorige MacPro’s kan je de huidige versie immers niet uitbreiden met bijvoorbeeld een krachtigere grafische kaart of een extra interne harde schijf. Alle extra toeters en bellen dienen via USB of Thunderbold poorten extern te worden aangesloten waardoor de slanke MacPro al snel op een stekelvarken begint te lijken. Apple kondigde recentelijk aan dat de nieuwe Mac Pro in de pipeline zit en gepland is voor 2019. Voor wie zolang niet kan of wil wachten en diepe zakken heeft, is de indrukwekkende maar prijzige iMacPro misschien een optie.

Te duur? Wel, waarom dan niet radicaal kiezen voor iets anders? Met de Surface Studio heeft Microsoft een geweldige machine in de aanbieding. De Microsoft Surface Studio is bestemd voor creatieve professionals en biedt zowel een digitaal canvas in de vorm van een 28” touch screen als een ‘standaard’ computer die je gebruikt om mails te checken en op het internet te surfen. De base unit bevat alle hardware die je in een high-end computer verwacht: een potige i5 of i7 processor, krachtige Nvidia grafische kaart, stereo speakers en de nodige fans en heat pipe om deze krachtpatser af te koelen. De echte innovatie zit echter in het scherm. De Studio display kan je kantelen tot een hoek van 20° en daarmee omtoveren tot een volwaardige tekentafel.

Het 28″ touch screen van de Studio Surface kan je omvormen tot een volwaardige tekentafel.
  1. Software

OK, hier kunnen we een heel eindje over doorbomen. En ja, de keuze van je software wordt in belangrijke mate bepaald door je specialisme als ontwerper. Het is evident dat iemand die met video aan de slag is andere tools gebruikt dan een interface designer of grafisch ontwerper. De Creative Cloud van Adobe is, nog altijd, de standaard in heel wat creatieve branches. De brede waaier aan applicaties, de mogelijkheden tot samenwerking dankzij de CC Libraries, de ruime keuze aan lettertypes in TypeKit en de almaar groeiende collectie assets in Adobe Stock… Adobe’s Creative Cloud is een uiterst complete oplossing, maar het kost een aardige stuiver.

Ondertussen zijn er heel wat valabele alternatieven. Dan hebben we het in de eerste plaats over de fel bejubelde tools van Serif, Affinity Designer en Affinity Photo. Van de applicatie voor paginaopmaak, Affinity Publisher, is een eerste public bèta aangekondigd voor deze zomer. Wie nog een oude licentie van QuarkXPress heeft liggen, kan daar beter even het stof af blazen. Quark heeft XPress continu bijgespijkerd tot een complete opmaakapplicatie die niet alleen voor print design kan dienen, maar ook overweg kan met heel wat digitale publicatievormen. Het nagelnieuwe QuarkXPress 2018 zal beschikbaar zijn vanaf 16 mei 2018. Andere tools die het de laatste tijd heel goed doen, zijn: Pixelmator Pro (beeldbewerking), Sketch en net aangekondigde Invision Studio (UI design en prototyping) Webflow (een vaak genoemd alternatief voor het ter grave gedragen Adobe Muse).

Pixelmator Pro wil niets minder zijn dan de modernste en meest sexy beeldbewerkingsapp voor de Mac
  1. Fonts

Elke ontwerper heeft al gauw een batterij aan fonts op de machine staan. Toch is het niet altijd nodig om al die fonts te kopen. Een manier om zonder al te grote uitgaven aan een berg fonts te komen, is via een abonnement. De meest gekende formule is natuurlijk de TypeKit van Adobe. Een alternatief aanbod vinden we bij Monotype Library. Voor een vast maandelijks bedrag, krijg je ongelimiteerde toegang tot een bibliotheek van ruim 2.200 fontfamilies van gerenommeerde uitgeverijen als Monotype, Linotype, ITC, Bitstream en Ascender.

Wie niet graag vast zit aan een abonnement kan Fontstand eens proberen. Fontstand is een initiatief van enkele verlichte type designers en laat je toe specifieke lettertypes te huren in plaats van te kopen. Fontstand bied je de mogelijkheid om lettertypes eerst een uurtje uit te proberen alvorens tot ‘aankoop’ over te gaan. En ‘aankoop’ is eigenlijk geen goed woord, want je huurt het lettertype, voor zo’n 10% van de aankoopprijs, voor een minimale termijn van één maand. Is het project afgerond en heb je het lettertype niet langer nodig, dan zet je eenvoudigweg je licentie stop en het font wordt netjes uit je systeem verwijderd.

  1. Scherm

Wie vandaag gaat shoppen voor een grafisch scherm, moet eigenlijk thuis komen met een 4K-scherm. 4K, ook wel gekend als Ultra HD, biedt een resolutie van 3840×2160 pixels wat vier keer zoveel is als de resolutie in full HD (1920×1080 pixels). De norm als het gaat over hoogwaardige schermen is Eizo en het bedrijf doet die reputatie alle eer aan. Met de Eizo ColorEdge CG318-4K biedt Eizo een weliswaar prijzige maar zeer hoogstaande 31”-monitor die in staat is om het volledige sRGB en 99% van het Adobe RGB gamma weer te geven. Buiten budget? Geen probleem, er zijn alternatieven bij de vleet: Dell UltraSharp UP3216Q (heel wat goedkoper en de specs komen aardig in de buurt van de Eizo), de Philips Brilliance BDM4350UC (een 43”-monster voor wie plek zat heeft op bureau) of de Samsung UD970  (getrouwe kleurweergave en uitstekende beeldkwaliteit).

Met de Eizo ColorEdge CG318-4K biedt Eizo een weliswaar prijzige maar zeer hoogstaande 31”-monitor aan.
  1. Schermkalibratie

Het belang van een goede schermkalibratie hoeven we nauwelijks te onderstrepen. Om met een gerust hart te ontwerpen is het van essentieel belang dat de kleuren op je scherm zo goed als mogelijk zijn afgestemd op je output. Gelukkig zijn er vandaag de dag verschillende, laagdrempelige maar heel degelijke kalibratietools op de markt. Als we er eentje moeten uit pikken, kan dat de Datacolor Syder5ELITE zijn. Eenvoudige setup, een slimme wizard voor snelle kalibratie en een handige ‘before and after’ tool zodat je de resultaten van je kalibratie kan zien.

  1. Tekentablet

Tot de Apple met de iPad Pro en de alom geprezen Apple Pencil op de proppen kwam, was Wacom de onbetwiste leider op vlak van grafische tekentabletten. De iPad Pro biedt een eersteklas tekenervaring en je kan er nog van alles anders mee doen. Wie toch een high-end tekentablet wil, komt al snel uit bij de Wacom Intuos of de beter uitgeruste maar gevoelig duurdere Wacom Mobile Studio Pro en Pro Pen 2.

  1. Pantone Swatch Book

Vormgevers die regelmatig ontwerpen voor print, zullen het beamen. Een recente Pantone Swatch Book is geen overbodige luxe. De huidige Pantone Plus range bevat 2.678 tinten waaronder speciale kleurtjes zoals neons en metallics die je niet of nauwelijks op een scherm kan reproduceren. Pantone heeft een uiterst complete Pantone Plus Solid Guide Set in het gamma met vijf Swatch Books (Formula Guide Coated & Uncoated, Pastels & Neons, Metallics en Premium Metallics). Voor meer alledaags gebruik, is er de Pantone Plus ColorBridge (Coated en Uncoated), waarin steunkleuren naast hun meest getrouwe CMYK-variant staan vermeld. Hoewel de Pantone Swatch Books niet goedkoop zijn, is het toch een goed idee om je waaiers af en toe te vervangen. Papier vergeelt nu eenmaal en dat beïnvloedt de perceptie van de kleurstalen. Pantone adviseert zelfs om dit jaarlijks te doen. Om de kosten hiertoe enigszins te drukken heeft Pantone een Trade-in Program op poten gezet.

Pantone heeft een uiterst complete Pantone Plus Solid Guide Set in het gamma met vijf Swatch Books (Formula Guide Coated & Uncoated, Pastels & Neons, Metallics en Premium Metallics).
  1. Paper Swatches

Naast je Pantone Swatch Books reserveer je best wat plek in je kast voor een reeks waaiers met papierstalen. Papier moet je immers voelen en het komt heerlijk professioneel over om je klanten te verrassen met enkele goed gekozen papiersuggesties. En, dat hoeft geeneens veel te kosten… De meeste kan je zelfs gratis op de kop tikken bij groothandels zoals Igepa, Papyrus of Antalis. Vaak volstaat een vriendelijk mailtje naar de stalendienst. Papierfabrikanten publiceren zelf ook hele mooie en goed verzorgde stalenwaaiers. Het Paper Book van Arjowiggins is een mooi voorbeeld en een absoluut hebbeding. Binnenin vind je de totale collectie creatieve papierkwaliteiten waaronder de tot de verbeelding sprekende Curious Collection, de frivole Pop’Set-kwaliteiten en de immer stijlvolle Conqueror.

Het Paper Book van Arjowiggins is een absoluut hebbeding.
  1. CRM en project management

Je mag dan al een goed gekozen machine op of onder het bureau hebben staan en met de juiste software werken, als je geen zicht hebt op je lopende projecten en niet vlot de gegevens van klanten en opdrachten kan terugvinden, ben je wellicht niet zo goed bezig. Gelukkig bestaan er tal van tools voor kleinere studio’s en freelancers. We zetten er enkele op een rijtje: Insightly (eenvoudige, krachtige en betaalbare tool), Teamleader (CRM, projectmanagement en facturatie in één eenvoudige tool) en QuoJob (administratieve software toegespitst op bedrijven in de grafische branche).

  1. WeTransfer Plus

Bestanden over en weer sturen, is iets wat we allemaal wel eens doen. Eerder dan bestanden als attachment bij een e-mail te versturen, kan je ervoor opteren om je files te versturen via WeTransfer. WeTransfer is een gratis service, maar wie wat extra wil, kan opteren voor het betalende WeTransfer Plus. Met WeTransfer Plus kan je bestanden tot 20 GB versturen, vervaldata  van transfers aanpassen en je eigen WeTransfer Page aanmaken. Geef toe, dat oogt toch heel wat professioneler.