Eye-Opener – 2017, Nr 3

Super PDF label- en packaging event tijdens Xeikon Café


‘It’s been a busy period’. Dit mag je wel stellen als je naar de agenda van de PDF/X-4 4 ALL events keek. Op donderdag 23 maart hadden we het event bij SAGAM/IGEPA, tijdens hun opendeurdag met nadruk op commerciële offsetdruk en digital document printing. Op donderdag 30 maart, de week erop dus, was er bij Xeikon het PDF event rond labels en packaging. Niet enkel was het er hun eigen event, op donderdag en vrijdag heeft VIGC ook nog een aantal technical tracks op de Xeikon Café conferentie ingevuld.

Het concept van Xeikon Café

Xeikon kent iedereen waarschijnlijk wel. Het is pionier en een van de grootste wereldspelers op gebied van digitale productieprinters voor verschillende marketsegmenten in Lier. Op en top Belgische technologie dus!

Xeikon Café naar is hun jaarlijks congres met derde uitgave dit jaar, waarop wereldwijd klanten en prospects uitgenodigd worden om te kunnen proeven van Xeikon’s nieuwste technologie, maar ook van hun meer dan 30 aanwezige (internationale) implementatiepartners zoals Agfa, CERM, Chili Publish, Esko, Ghent Workgroup, Highcon en SEI (lasercutting), Scodix, … Een volwaardige internationale expositie én conferentie dus waarop dit jaar meer dan 800 unieke bezoekers passeerden, een nieuw record!

Het VIGC PDF packaging innovaties

Tijdens de conferentie, die in totaal overigens vier dagen duurde (van dinsdag 28 tot vrijdag 31 maart), werd VIGC de mogelijkheid geboden een PDF/X-4 4 ALL event te organiseren. Het thema lag in lijn met het onderwerp van de Xeikon Café zelf, nl. ‘Packaging Innovations’. Niet ‘zomaar’ innovaties, maar een event over de nieuwste PDF-specificaties en standaarden voor de label- en verpakkingsindustrie, waarop verschillende sprekers hun visie gaven.

Xeikon als end to end leverancier

Als introductie gaf Jeroen Van Bauwel van Xeikon een overzicht van wie Xeikon is en het indrukwekkende portfolio van machines en workflow-oplossingen waarover ze beschikken. Belangrijk om weten is dat ze end-to-end leveranciers zijn. Zowel workflow (front end), toners als de digitale drukmachines worden volledig in huis geproduceerd. Primeur was ook de aankondiging van de nieuwe Xeikon PX3000 digitale UV inkjet label pers, die nog maar daags vóór het VIGC-event aan het grote publiek werd voorgesteld.

PDF standaarden voor stroomlijnen van de packaging flow

Na Jeroen volde Didier met het ondertussen gekende presentatie rond de nieuwe PDF-standaarden. In deze editie werd de nadruk gelegd op de volledig nieuwe GWG2015 packaging-specificaties, die in een paar opzichten verschillen van de reguliere GWG2015 PDF preflight-profielen. Een groot deel van de presentatie werd ook gewijd aan de GWG processing steps specificatie, een nieuwe gestandaardiseerde manier om snijlijnen, kapvormen en vernislagen in een PDF te bewaren.  Dankzij deze nieuwe standaard kunnen packaging flows of toch het verwerken van ‘non printing informatie’ in deze flows eindelijk om een efficiënte en correcte manier worden geautomatiseerd.

Gebruik van GWG processing steps in de praktijk

Aansluitend toonde Bert Van der Perre hoe deze processing steps – en breder packaging files – in geautomatiseerde tools kunnen worden verwerkt.

Aanleveren van PDF’s nog steeds een uitdaging

Last but not least hadden we André Vandepitte te gast. André is prepress manager bij Reynders label printing en ervaringsdeskundige als het op het verwerken van label en packaging files neerkomt. André toonde zijn duidelijke visie op het aanleveren (en verwerken) van bestanden: “Er is nog veel werk aan de winkel, maar PDF-standaarden helpen wel om het proces te stroomlijnen en om de interne workflow alleszins al op een correcte manier voor mekaar te krijgen”.

Reynders label printing is een belangrijke internationale speler met niet minder dan zestig verschillende drukpersen verspreid over acht verschillende vestigingen en zowel in Europa en Azië. Daarmee zijn ze zowel actief in de farmaceutische industrie, in de cosmetica, in security printing met zowel conventioneel als digitale druktechnieken. Pioniers voor zo’n klein landje als België dus!

Decompressie @Xeikon Café

Na de presentaties werd er nog vlot nagepraat in de break out ruimte bij Xeikon. Aansluitend hadden alle deelnemers de mogelijkheid om Xeikon Café zelf te bezoeken, hetgeen een groot aantal onder hen dan ook zeker hebben gedaan.

Een welgemeend ‘merci’!

Graag bedanken we alle deelnemers, maar uiteraard ok Xeikon om tijdens Xeikon Café het VIGC de mogelijkheid te geven een event te kunnen organiseren.

Een volledige set van sfeerbeelden kan hier worden teruggevonden. 

Meer informatie

Heb je meer vragen over de presentaties of wil je een VIGC-medewerker over de vloer om de praten over standaardisatie in de verpakkingswereld, neem dan zeker contact op met ons.

Het PDF/X-4 4 ALL wordt gerealiseerd met steun van de volgende project partners:

Alle-projectpartners

En loopt in samenwerking met de volgende industriepartners:

Contactpersoon