Eye-Opener – 2017, Nr 8

Ghent Workgroup meetings in Krakau en top PDF webinars!


Ghent Workgroup (GWG) is een internationale organisatie die PDF-standaarden en best practices voor de grafische industrie ontwikkelt. De club van zo’n 18 ‘vendor members’ nog eens zoveel leden uit de industrie vergadert naar jaarlijkse gewoonte één keer in Gent, een keer op een locatie binnen Europa en één keer in de VS. Dit keer vonden de meetings plaats in Krakau, de in het zuiden gelegen grootste stad van Polen die in 2000 bekroond werd tot culturele hoofdstad van Europa.

De meetings lopen over drie dagen. De agenda is zoals altijd even boeiend.

Nieuwe specs voor een nieuwe markt

Binnen de specificaties werkgroep (Specifications Subcommittee) wordt er volop gewerkt aan nieuwe varianten voor ‘digital cut sheet’ (digitaal print, vellen) en grootformaat. Nieuw in deze laatste is het ondersteunen van de viewing distance of dus de berekening van beeldresolutie i.f.v. de kijkafstand. Daarnaast zijn er ook regels rond het gebruik van page scaling, of dus het (al dan niet) uitvergroten van een bestand. Voornaamste verandering bij cut sheet is het weglaten van een aantal regels die in offset worden gebruikt. De cutsheet specificaties zullen dus minder streng zijn dan de gekende offset preflight profielen. Last but not least wordt er nagedacht over een full color variant (tekst, beeld en lijnwerk in ICCbased kleuren waaronder RGB). Hierover zal nog wel wat inkt vloeien, maar de denkpiste is alleszins interessant. Leuke onderwerpen die ter sprake komen is hoe je bijvoorbeeld (CMYK) zwart definieert in ICCBasedRGB.

Een overzichtje en ‘nieuw’

Op gebied van PDF preflight compliancy testing of het controleren van preflight engines op overeenstemming met de Ghent Workgroup specificaties was er weinig nieuws. Een mooi overzicht van alle Ghent Workgroup compliant preflight tools, incl. de juiste versie van Adobe Acrobat, Enfocus Pitstop en callas pdfToolbox voor controle tegen de nieuwe GWG2015 specificaties kan je terugvinden op deze link. Voor de Ghent output suite – dé test suite voor het controleren van uw PDF-workflows of RIP’s – is er nu ook een compliancy label. De lijst van ‘Ghent Output Suite’ compatibele tools vind je hier. Nieuw is ook de denkpiste rond extra Ghent Output Suite test patches, waaronder eentje van VIGC rond ‘page scaling’ die in eerste draft al ‘interessant’ werd bevonden door de internationale PDF experten binnen GWG.

Don’t miss the GWG webinars!

De laatste maanden is Ghent Workgroup erg actief op activiteiten en in sociale media. Een nieuw project binnen GWG zijn de webinars. Check de kalender voor een volledig overzicht, waaronder eentje van VIGC rond ‘9 reasons why you need preflight’ en een aantal komende webinars van bv. David van Driessche (Fourpees) rond een uitgebreide Ghent Workgroup PDF survey van 2017, een webinar van Didier Haazen (VIGC) rond ‘PDF versus PDF/X-plus’ en de zeker niet te missen webinar rond PDF 2.0. Alle opnames (recordings) en komende webinars vind je op deze link.

Interesse of vragen rond de PDF-standaarden, het controleren of automatiseren van uw flow? Contacteer ons gerust. We helpen u graag of verwijzen door voor elk PDF-probleem!

Contactpersoon