Evolutie in beeldschermen

In deze laatste aflevering met nieuws van het printed electronics event “IDTechEx” focussen we op displaytechnologie. Beeldschermen zijn een essentieel onderdeel in de grafische communicatieketen en verdienen de nodige aandacht: Wat zijn de mogelijkheden en welke ontwikkelingen kunnen we verwachten?

Dunner, lichter, meer robuust

Een eerste duidelijke trend is de productie van dunnere, lichtere en meer robuuste displays. In je directe omgeving zal je beeldschermen terugvinden die zijn opgebouwd met glasplaten. Dit zijn de vaste maar breekbare materialen. Alternatieven op basis van vaste en flexibele plastic materialen zijn in volle ontwikkeling. De Samsung Galaxy X smartphone met zijn flexibele display is een eerste duidelijke indicator.

Fig. Trend naar plastic displays (bron IDTechEx, Berlijn 2017).

 

Fig. Voorbeeld van een oprolbaar flexibel display (0.3mm dik met een resolutie van 1280X720 pixels!). Bron FlexEnable).

Reflectie-beeldschermen

Deze term is misschien niet zo bekend maar omvat toch een interessante technologie. Standaard beeldschermen stralen zelf licht uit. In de oude CRT-technologie werd dit licht opgewekt via fosfor, in de recentere Lcd-displays gebeurt dit met halogeen of ledlicht. Het idee om omgevingslicht dit te gebruiken om kleur op te bouwen is vanuit energiestandpunt aantrekkelijk en is één van de grote voordelen van gedrukte communicatie. In geval van displays krijg je als het ware digitaal drukwerk zonder dat er een drukproces plaatsvindt. Één van de nieuwe spelers hier is het Nederlandse Etulipa, een spin-off van Philips. De doelmarkten voor hun reflectieve display technologie zijn o.a. verkeersborden, full-color billboards en muurbedekkingen.

Fig. 2. Het principe van een reflectief beeldscherm. Dit is identiek als print met verschil dat de CMY-lagen elektronisch (en dus variabel) aangestuurd worden (bron: Etulipa).

 

Fig. Voorbeeld van toepassing van reflectie-displays: camouflage (bijvoorbeeld: militaire voertuigen).